Dunav raste iz sata u sat

Prognoze da se i nama sprema poplavni talas koji je paralisao Centralnu Evropu polako se obistinjuju. Kako je juče objašnjeno, voda iz severnih krajeva Evrope stizaće u Srbiju u narednih desetak dana.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić izjavio je danas da se očekuje da će vrh vodenog talasa biti na Dunavu oko 12. juna na Bezdanu i da će se dalje širiti nizvodno.

Prema njegovim rečima, vodeni talas na Dunavu narednih dana će se spustiti nizvodno do Novog Sada i Beograda.

"Naše organizacione jedinice su već na terenu preduzele operativne i organizacione mere, znači, obilaze se nasipi, kritična mesta i sa javnim vodoprivrednim preduzećem 'Vode Vojvodine', 'Srbija vode i 'Beograd vode' preduzimaće sve aktivnosti kako ne bi došlo do izlivanja reke van bedema", rekao je Babić za TV Pink, a prenosi Tanjug.

Vodostaj Dunava kod Bezdana prešao je u sredu kotu redovne odbrane od poplava, ali po procenama nadležnih za sada ne preti opasnost od izlivanja te reke. Nivo Dunava juče u 7.00 sati iznosio je 490 centimetara i već je tad bio uvećan za 53 centimetra, a danas je dodatno povećan nivo vode.

Kako je objašnjeno, vanredna odbrana od poplava proglašava se kada nivo Dunava pređe 700 centimetara, što se dogodilo juče posl epodne. Takođe juče je i zvanično stiglo upozorenje da će vodostaji te reke u narednih sedam dana biti u porastu.

Nadležni tvrde da za sada nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije, a sve jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije uz vodotok Dunava su u pripravnosti i preduzimaju preventivne i operativne mere na odbrani od poplava.

Javno-komunalno preduzeće "Beogradvode" juče je saopštilo da zbog porasta nivoa Dunava Beograd nije ugrožen, dodajući da se već preduzimaju sve mere predostrožnosti.

Istovremeno, severnije od Srbije, Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka a sada i Mađarska, bore se sa pravim potopom. Do sada su nabujale reke odnele 16 života, a još najmanje dve osobe se vode kao nestale. Situacija u poplavljenim područjima veoma je dramatična , dok na desetine hiljada vatrogasaca i spasilaca pokušavaju da izađu na kraj sa vodenom stihijom.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još