Brisel: Nastavak tehničkog dijaloga

Koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i ministar pravde Nikola Selaković ušli su u zgradu sedišta Evropske službe za spoljne poslove u Briselu oko pola deset, praćeni ekspertskim timom za pravosuđe i policiju, temama koje će dominirati ovom rundom dijaloga.

Očekuje se da Fernando Đentilini, direktor EEAS za Zapadni Balkan najpre odvojeno razgovara sa beogradskim timom, a potom i sa prištinskim, na čijem je čelu potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, nakon čega će se razgovori nastaviti trilateralno po radnim grupama.

Razgovori su počeli juče na nivou eksperata, takođe o pravosuđu i policiji, a niko iz beogradskog ni iz prištinskog tima nije se do sada obratio javnosti. Iako je ranije bilo najavljeno da bi danas moglo biti reči i o električnoj energiji i telekomunikacijama, Tanjug iz diplomatskih izvora saznaje da su razgovori o ovim temama odloženi za neku drugu priliku.

Kada je reč o pravosuđu i policiji, dve strane bi danas trebalo da se dogovore o tome na koji će način srpske bezbednosne i pravosudne strukture biti integrisane u kosovski sistem u okviru Zajednice srpskih opština, kao što je predviđeno sporazumom koji je 19. aprila potpisan u Briselu.

Predmet spora je insistiranje prištinske strane da se srpske bezbednosne strukture i sudovi odmah rasformiraju, a da potom osoblje koje je u njima radilo prođe kroz konkurse i testove koje će raspisati Priština.

Srpska strana, pak, traži da Kosovo u celosti preuzme ove strukture, bez praznog hoda između rasformiranja i integracije.

Izvor: b92

Pogledajte još