Grupa "Zana" (VIDEO)

Grupu "Zana" su u Beogradu 1980. godine osnovali klavijaturista Zoran Živanović i gitarista Radovan Jovićević, a ime je dobila po prvoj i najpolularnijoj pevačici Zani Nimani.

Pre prvog albuma, objavili su nekoliko singlova: „Loše vesti uz rege za pivsku flašu“ koju je izdao Jugoton 1981. Tokom ovog kraćeg i manje poznatog početnig perioda, Zana je bi novo talasna grupa. Zanine pesme su se nalazile na kompilacijama „Svi marš na ples!“ i „Vrući dani i vrele noći“.

Grupa je stekla popularnost širom bivše Jugoslavije sa drugim albumom „Dodirni mi kolena“, a već sledeće 1983. godine su objavili treći album „Natrag na voz“, na kojoj se nalazile pesme „Majstor za poljupce“ i balada „Jabuke i vino“, duet Zane Nimani i Željka Bebeka.

Kao dete sam uvek mislila da su svi stariji parovi raskidali uz pesmu "Rukuju se rukuju", a da momci odlaze u vojsku dok im devojke pevaju "Vojnu poštu". Kasnije se ispostavilo da mi teorija i nije baš bila na mestu, ali dobro - šta znaju deca.

Zana Nimani je 1985. napustila grupu i započela uspešnu solo karijeru, a neposredno pred raspad bivše Jugoslavije odselila u Kanadu gde i danas živi.

Grupa je nastavila da radi pod istim imenom sa novom pevačicom Natašom Gajović (1985-1988), koja je prevala na albumima „Crvene lale“, „Otkinimo noćas zajedno“ i „Vlak“. Pevačica Nataša Živković je zamenila Gajovićku i pevala je na albumu „Miš“.

Sadašnja pevačica Jelena Galonić se pridružila grupi 1990. Sa njom je grupa objavila albume: „Nisam, nisam“ (1991), „Tražim“, „Zanomanija“, „Prijatelji“ i „Kvaka“.

Osnivač grupe Radovan Jovićević je napustio grupu 1999. i preselio se u SAD. Grupa je 2006. objavila album „Kao nekad“ na kom su se našli remiksi starijih hitova „Dodirni mi kolena“ i „Vejte snegovi“.

Pogledajte još