Motociklisti u Srbiji "ugrožena vrsta"

Okanović je za agenciju Beta kazao da su motociklisti svuda najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju, ali države koje imaju deset puta veći broj motociklista imaju deset puta manje poginulih, dok se u Srbiji ne preduzimaju odgovarajuće mere za zaštitu motociklista.

"Nemamo sistem bezbednosti koji odgovara stanju. Za to je pre svega odgovorna Agencija za bezbednost saobraćaja jer je njena uloga da podiže stepen svesti i obučava", rekao je Okanović u izjavi za agenciju Beta.

On je istakao da je obuka najvažnija za podizanje stepena bezbednosti motociklista, dok se u Srbiji vozačka dozvola za motocikl dobija bez i jednog časa obuke.

"U Evropi postoji praktična obuka sa instruktorom koji je ili sa motociklistom na motoru ili ga prati, uz stalnu međusobnu komunikaciju. Negde motociklisti imaju kameru na kacigi, pa instuktor tako prati vožnju i ukazuje na greške", dodao je Okanović.

On je kazao da je teoretski deo ispita za vozačku dozvolu za motocikl u Srbiji praktično isti kao za dozvolu za automobil, i ne sadrži specifičnosti vožnje motocikla.

"Izostaju i edukacione kampanje i to ne samo motociklista već i ostalih učesnika u saobraćaju. Nesavesno ponašanje određenih putara doprinosi nesigirnosti motociklista, a institucije koje su zadužene za bezbednost saobraćaja, ne preduzimaju određene mere", naveo je Okanović.

Dodao je da je saobraćajna policija u poslednje dve godine unapredila sistem kontrole motociklista, ali to nije dovoljno.

"Loša obuka, nepostojanje kampanja, nizak stepen svseti i samih motociklista i ostalih učesnika u saobraćaju dovodi do toga da se, za motocikliste iz Zapadne Evrope, kada uđu u Srbiju, šansa da stradaju uvećava deset do 30 puta u odnosu na matičnu zemlju",
smatra Okanović.

Izvor: b92

Pogledajte još