Gradonačelnik Splita na čelu Prajda

To je udruženje Urbana desnica koje je protivnike parade ponosa pripadnika LGBT populacije pozvalo na porodično druženje na plažu Žnjan.

Što se tiče gradskih vlasti, sva potrebna odobrenja za održavanje skupa na Rivi u centru grada dao je dosadašnji zamenik gradonačelnika Jure Šundov, na traženje novog splitskog gradonačelnika Ive Baldasara.

Po pisanju Slobodne Dalmacije, Baldasar je najavio da će učestvovati u povorci i pozvao građane da im se priključe u što većem broju. Naglasio je da uvažava mišljenje i onih koji se protive održavanju parade, pa ih je pozvao na dostojanstveno ponašanje bez nasilja.

"Oni mogu okrenuti leđa ili zviždati, ali pozivam one koji misle bacati kamenja da se suzdrže", rekao je i dodao da se nada manjem policijskom obezbedjenju nego ranijih godina.

Iz splitske policije saopštili su da nema naznaka da će biti incidenata, kao i da će broj policajaca biti značajno manji od prošlogodišnjih 900 policajaca.

Predstavnica splitske policije Antonela Lolić navela je da će ove godine manji broj policajaca osiguravati paradu delimično i zbog činjenice što u zoni osiguranja nije bilo nereda.

Policija će, kako ističu, omogućiti da učesnici povorke, ali i drugi građani i turisti, budu bezbedni pre, za vreme i nakon skupa, Podsetili su da lane nije bilo zabeleženih ozbiljnijih krivičnih dela, što je dokaz da policija radi svoj posao, ali i da se kod grđjana menja svest.

Urbana desnica pozvala je građana Splita na akciju "Prazan grad" u okviru koje bi ignorisali paradu ponosa i čiji bi učesnici umesto u centru grada, subotnje jutro proveli na Žnjanu.

"Dok se centrom grada budu šetale parade LGTB osoba i licemernih političara, neka Splićani prošetaju sa svojom decom Žnjanom"
, poruka je tog udruženja.

Moto ovogodišnje Parade ponosa je "Potpuna ravnopravnost", a cilj je promocija ravnopravnosti i jednake zaštite porodica LGBT osoba, kakvu uživaju i heteroseksualni parovi, odnosno hetereoseksualne porodice.

Naredne godine LGBT zajednica u Hrvatskoj obeležava 25 godina.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još