Holandija: Država kažnjena zbog zabrane prodaje marihuane

Odluka haškog suda najnovija je čarka u dugotrajnom sukobu holandske vlade koja želi da, "zvanično tolerisani kafići prodaju marihuanu samo lokalnom stanovništvu", dok vlasnici tih ugostiteljskih objekata insistiraju da im bude dozvoljeno da lake droge prodaju svima koji ih traže.

U presudi se dodaje da su "ostali potezi u cilju sprečavanja stranaca da kupuju lake droge u Holandiji, bili legitimni", prenela je agencija AP.

Od 1. maja 2012. u holandskim pokrajinama Zelandu, Severnom Brabantu i Limburgu, marihuana i hašiš ne smeju da se prodaju strancima.

Zabrana prodaje uvijena je u formu "kofi šopova" koji se transformišu u "kanabis (marihuana) klubove" i u kojima članske karte mogu da dobiju samo punoletni Holanđani, mada je poznato da u graničnim zonama i u Amsterdamu na hiljade stranaca pohrle, posebno vikendom, u Holandiju zbog prava na legalno konzumiranje lakih droga.

U Holandiji je 1976. zakonom dozvoljeno posedovanje i konzumiranje pet grama marihuane koji se prodaje u kafićima koji za to imaju dozvolu, dok su zabranjeni gajenje i prodaja na veliko.

Izvor: Trojka.rs

Pogledajte još