Odloženo formiranje Skupštine KiM

0

Skupština AP KiM nije formirana danas, već su odbornici četiri opštine sa severa Kosova na sednici u Zvečanu doneli odluku da se to desi početkom jula.

Odbornici, uz koje su bili i i predsednici nekoliko opština južno od Ibra koje je nedavno smenila Vlada, odustali su od prvobitne najave da danas formiraju skupštinu A P Kosova i Metohije, pa je tako samo određen datum sazivanja konstitutivne sednice te skupštine – prva sedmica sledećeg meseca.

Od 84 odbornika koliko je bilo prisutio na početku sednice, za ovu odluku glasalo je 59, a protiv su bili odbornici DS, koji su ranije napustili sednicu, dok je odbornik te stranke Branko Ninić pozvao kolege da se ponašaju odgovorno, rekavši da demokrate neće učetvovati u svemu ovome.

Razlozi za odlaganje konstituisanja skupštine AP je, kako je rečeno na početku sednice, činjenica da je Vlada Srbije pre nekoliko dana smenila 12 predsednika u srpskim opštinama južno od Ibra i usaglašavanje važećih zakonskih akata.

Osim određivanja datuma za sazivanje skupštine AP Kosova i Metohije na dnevnom redu bila je i rasprava o Sporazumu koji je parafiran 19. aprila u Briselu.

Odbornici su zaključili da je briselski sporazum dogovor političke prirode koji nije postao deo pravnog sistema Srbije već naprotiv predviđa povlačenje tog sistema i svih institucija države Srbije sa Kosova i Metohije.

Zbog toga su zaključili da je briselski sporazum neprihvatljiv i štetan za srpski narod i zahtevali da se ne primenjuje na terenu.

„Svi koji pokušavaju da primene briselski sporazum, bez njegove prethodne inkorporacije u pravni sistem Srbije, stavljaju taj politički dogovor iznad važećeg Ustava i zakona i na taj način čine akt otvorenog i bespravnog nasilja“, navedeno je u zaključcima.

Odbornici su, takođe, zaključili da su za srpski narod na severu Kosova prihvatljivi samo izbori koje raspisuju po sopstvenim zakonima nadležni organi Republike Srbije, zbog čega su zatražili od svih sunarodnika da ne učestvuju u pripremi i eventualnom održavanju izbora koje bi raspisale prištinske vlasti.

Deo odbornika iz Srspke radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije kritikovao je ponašanje kolega iz SNS u Pokrajini, a za opstrukciju u nameri da formiraju skupštinu AP direktno su optužili potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Podsetimo, direktor vladine kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je ranije rekao da u ovom trenutku nema potrebe za formiranjem Skupštine Kosova i Metohije, čije je osnivanje najavljeno.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić rekao je da je neizvesno konstituisanje privremene skupštine kosovskih Srba zbog žestokog pritisaka na političke predstavnike na severu Kosova da od toga odustanu.“Ne znam da li ćemo imati dovoljnu većinu za to“, kazao je Jakšić i dodao da se on zalaže da se ta skupština formira.

On je kazao da je neizvesno da li će za to biti većine s obzirom na, kako je naveo, žestoki pritisak pre svega na opštine Mitrovica Leposavić i Zvečan, i s obzirom da je ceo poslednji sastanak kod prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića bio o tome da se skupština ne konstituiše.

Jakšić je kazao da su svi predsednici skuština opština i odborničkih grupa glasali za konstituisanje privremene skupštine kosovskih Srba.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.