Mišković u kućnom pritvoru?

Mogućnost da Mišković bude pušten iz pritvora usled zdravstvenih razloga, pošto prema medijskim napisima ima problema sa bubrezima i srčanom aritmijom, nije potvrđena, piše Danas.

U Upravi za izvršenje zavodskih sankcija nema zvanične informacije da je vlasnika Delte u utorak pregledao lekar sa VMA, a o tome ništa nije hteo da kaže ni Miškovićev advokat Tomanović, kako saznaje list Danas.

Pritvor ne može biti ukinut zbog zdravstvenih razloga, ali pošto je Mišković u zatvoru zbog opasnosti od bekstva, ukoliko Tužilaštvo da saglasnost, postoji mogućnost da se zameni blažom merom. To bi mogla biti odbrana sa slobode uz jemstvo, čiju visinu određuje sud. Mada Miškovićevi advokati to demantuju, Danasovi izvori iz pravosuđa su izričiti da je odbrana vlasnika Delte od prvog momenta stavila do znanja spremnost svog branjenika da položi jemstvo. Druga mogućnost je kućni pritvor uz elektronsku narukvicu, i u toj vrsti pritvora se od aprila nalazi takođe okrivljeni u ovom postupku, Miškovićev sin Marko.

Optužnica protiv dvojice Miškovića, Mila Đuraškovića, kao i još osam osoba koje se brane sa slobode, podignuta je 9. maja, i u fazi je takozvanog preispitivanja, dok se početak suđenja očekuje u septembru. Mišković i njegov sin, optuženi su za zloupotrebu ovlašćenja odgovornog lica i utaju poreza, i to preko svojih preduzeća Hemslejd sa Kipra i Mera invest sa Holandskih Antila, tokom kupovine i prodaje putarskih preduzeća u Srbiji, odnosno PZP Niš. Terete se za nezakonitu korist od oko 2,3 milijarde dinara, oko 217.000 evra, kao i utaju poreza od 320 miliona dinara. U optužnici se pominje i nezakonito sticanje poslovne zgrade u Takovskoj ulici, ranije u vlasništvu PZP Niš, a navodi se i da su putarska preduzeća iz Srbije oštećena za skoro 17 milijardi dinara.

U nedelju im ističe šeset meseci boravka u zatvoru - od hapšenja 12. decembra 2012.

(Izvor: B92, Danas )

Pogledajte još