Prihod Premijer lige preko tri milijarde funti

Prema analizama uticajne konsultantsko-finansijske kuće Dilojt (Deloitte), koje je objavio Bi-Bi-Si (BBC), na povećanje prihoda od 600 miliona funti uticaće novi ugovori o otkupu televizijskih prava, kao i novi propisi o ulaganju klubova, što bi moglo da donese dugoročnu korist.

"Uprkos tome što se radi o poslovanju u zahtevnom ekonomskom okruženju, profil engleskih klubova je takava da postoji povećano interesovanje na globalnom nivou, što doprinosi rastu prihoda najboljih klubova", izjavio je predstavnik Dilojta Den Džons .

Prema podacima te kuće, gotovo 75 odsto prihoda u sezoni 2011/2012 klubovi su potrošili na plate, što je povećanje od četiri odsto, odnosno 64 miliona funti. U tu svrhu klubovi su potrošili 1,7 milijardi funti.

Najviše novca na plate fudbalera i zaposlenih u klubu potrošio je Mančester siti - 202 miliona funti, a najmanje Svonzi siti – 35 miliona funti.

Premijerligaši najviše novca zarađuju prodajom televizijskih prava. Taj izvor čini 50 odsto svih prihoda, 27 odsto obezbeđuje se iz reklama i prodajom navijačkih rekvizita, dok se 23 odsto obezbeđuje od prodaje karata, piće i hrane na dan utakmice.

Beta

Pogledajte još