Mitrović: Neće biti restrikcija za nauku

"Postojala je ideja Ministarstva finansija da se sredstva za nauku značajnije ograniče, ali smo dobili uveravanja da se to neće desiti ", rekao je Mitrović povodom najave da bi sredstva za nauku mogla biti smanjena.

"Važno je da mi sredstva trošimo vrlo racionalno, da zaista vodimo računa o svakom dinaru",
rekao je Mitrović, komentarišući zabrinutost naučnika za stanje u nauci, koju su u pismu krajem maja preneli premijeru Ivici Dačiću.

Mitrović ukazuje na činjenicu da je broj istraživača iz aktuelnog ciklusa finansiranja projekata koji traje od 2011. do 1014. povećan sa 8.500 na skoro 12.000.

Takođe, stvorene su nove međunarodne obaveze koje se finansiraju iz budžeta, poput članarine za CERN, Evropsku komisiju, članarine za projekte FP7, a tu su i troškovi pristupa bazama elektronskih časopisa (KOBSON) a od iduće godine i za projekat Horizont 2020.

Mitrović smatra da je presudno odlučiti da li se u politici razvoja nauke usmeravamo, kako kaže, na gradnju poslovnog prostora ili na ulaganje u infrastrukturu, laboratorije, opremu.

Mnogo instituta u Srbiji zaostaje zbog dugogodišnjeg neulaganja ni u opremu niti u održavanje prostora, poput Instituta Siniša Stanković, Vinče, Instituta za molekularnu genetiku i nekih društvenih instituta, rekao je državni sekretar.

"Ne održavamo postojeće institute, a gradimo novi poslovni prostor za koji nismo predvideli sredstva ni za prve godine funkcionisanja", naveo je Mitrović.

On podseća da je završen naučno tehnoloski park na Zvezdari od 14.000 kvadratnih metara, ali da neće početi da radi u dogledno vreme, a održavanje svakog meseca košta.


"Ko će to da plati, hoćemo li još nešto da stavimo na teret poreskih obveznika"
, upitao je Mitrović i naveo da se uveliko zagovara gradnja 22.000 kvadrata na Novom Beogradu, bez Centra za promociju nauke, upitavši da li nam to treba .

On je upitao i da li smo kredit od Evropske investicione banke i od Banke Saveta Evrope uzeli za podsticanje građevinske industije ili za ulaganje u naučnu infrastukturu.

Mitrović ukazuje da je osnovni cilj kojim se Ministarstvo rukovodi podizanje kvaliteta nastavnog i naučnog kadra na univerzitetima i institutima u funkciji preuzimanja odgovornosti nauke za ukupan društveni razvoj i izgradnje društva zasnovanog na znanju.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još