Selaković: Albanci otežu primenu sporazuma

"Neophodno je da u narednom periodu, ukoliko zaista želimo sprovođenje sporazuma, dođe do političkog pritiska na rukovodstvo kosovskih Albanaca kojima treba jasno da se kaže da li je ovo što rade, ili izbegavaju da rade zbog njima predstojećih izbora, ili rade zbog trajne integracije pripadnika srpskog naroda u strukture na KiM u skladu sa sporazumom o implementaciji", rekao je Selaković novinarima u Briselu.

Selaković je posle današnjih razgovora radnih grupa Prištine i Beograda rekao da su srpski članovi delegacije "pokazali maksimalnu konstruktivnost i spremnost za nalaženje rešenja" što je, kako je naveo, konstatovao i predstavnik EU.

"Na našu veliku žalost, nismo imali takvu reakciju kosovskih Albanaca. Svedoci smo da je ovo druga nedelja da oni na neke sastanke dolaze nepripremljeni i da čitava priča onda kreće stihijski", rekao je Selaković.

Selaković je naveo da to dovodi u pitanje postojanje volje kosovskih Albanaca za sprovođenje integracija i sporazuma o normalizaciji odnosa.

On je rekao da je u prethodna tri dana pregovora delegacija Srbije razgovarala o pitanjima pravosuđa, policije i zajednice srpskih opština, dok je jedan dan radila radna grupa za usklađivanju pravnog okvira, radi donošenja zakona za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa i plana o implementaciji.

Izvor: KURIR

Pogledajte još