Nemačka: Još nema odluke o datumu

Na taj način demohrišćani su demantovali vest koju je objavila nemačka agencija DPA pozivajući se na izvore iz Bundestaga, da su već doneli odluku i da Srbija neće dobiti datum za početak pristupnih pregovora pre 2014.

Da li će Srbija 27. juna od Nemačke dobiti datum, zeleno svetlo ili nove uslove znaće se tek uoči odgovora Evropskog saveta Beogradu.

O konačnom stavu Nemačke o datumu za Srbiju, neće se znati ni pre 25. juna poručuju iz Hrišćansko-demokratska unije. U međuvremenu šef evropske delegacije u Srbiji Vensan Dežer ističe postignute napore i najavljuje pripreme.

"Srbija je proteklih godina, naročito proteklih meseci, napravila ogromne napore kako bi obezbedila otvaranje pregovora. Nije stvar samo u formalnom dobijanju datuma, to je proces koji je važan sam po sebi. Neophodno je da dobijemo zeleno svetlo od šefova država i vlada, a onda nam preostoje još dosta posla. To znači da moramo da pripremimo okvire pregovora, sistem po kom će 27 uskoro i 28 zemalja članica pregovarati sa Srbijom, u kom su jasno naznačene iobaveze Srbije i obaveze Evropske unije", kazao je Dežer.

Ministar spoljnih poslova Srbije ne spominje zeleno svetlo ali kaže da ne vidi mračne vesti na vidiku. Ivan Mrkić je uveren da će Srbija u junu dobiti datum.

"Sve ocene koje do sada dobijamo su vrlo povoljne i to ne zbog ne znam čega nego zato što se odgovorno ponašamo i sve što dogovorimo mi sprovedemo, a sve što dogovorimo je vrlo u našem interesu", kazao je Mrkić.

Novinar spoljnopolitičke redakcije nedeljnika "NIN" Dubravko Kolendić, smatar da je odluka o datumu u direktnoj vezi sa predizbornom kampanjom koja piočinje u Nemačkoj za par nedelja.

"Nema u njihovoj predizbornoj kamapanji borbe oko Srbije i EU. Ima koliko para će morati Nemačka da daje siromašnima u fondovima EU. Tu su Grčka, tu je Španija, evo sad i Hrvatska, svi oni traže pare. I onda ovi kažu, daj pusti sad, nećemo proširenje. Prema tome to nije protiv Srbije, ja ne shvatam da je protiv Srbije, ali je činjenica da su našli divnu formulu: impelmnetacija briselskog sporazuma za koju i sami Nemci znaju da ne može da bude za pet, šest meseci, prema tome ako bude sreće iduće godine će nam dati datum", smatra on.

Konačna odluka Berlina o datumu za početak pristupnih pregovora Srbije biće doneta 27. juna na poslednjoj sednici Bundestaga u ovom sazivu.

Izvor: b92

Pogledajte još