Fejsbuk smarači - Oni koje na društvenim mrežama svi mrze

Ušuškani u nestvarni onlajn svet sasvim obični, godinama poznati likovi na društvenim mrežama pretvaraju se u totalne neznance, koji nemaju veze sa našim prijateljima. Iste osobe odjednom ne razumemo, njihove postupke često ne odobravamo ili osuđujemo, a najčešće nas toliko opterećuju svojim statusima ili tvitovima da ih blokiramo (u krajnjem slučaju) ili stavljamo na "hide".

Kad se sretnemo na kafi, u prevozu ili na ulici sve je OK, ali kada se sretnemo onlajn, kao da se nikada nismo poznavali. "Pogledaj ovu moju premoćnu sliku", "Koliko sam se samo nakupovala juče", "Pogledajte ovu preslatku kucu" (hiljaditi put), "Idem do toaleta" ili "Vidite šta upravo jedem", "Smoren sam, opet mi nedostaje", savetnici o životu, muzici i poslu, besomučno čekiranje u prolazu na svim mogućim mestima i slični statusi, inače kul osoba, čine da ih gledamo potpuno drugim očima. Često u neverici čitamo šta pišu, gledamo šta kače i uglavnom ih prozovemo - smaračima!

I društvene mreže, bez obzira na svu slobodu koja vlada na njima, imaju svoje kodekse ponašanja, koji nisu napisani, niti nas neko primorava na njihovo poštovanje, ali su vremenom usvojeni kao norme pristojnog ponašanja. Ukoliko neki korisnik odluta previše od njih vrlo je verovatno da će biti proglašen smaračem i biti stavljen "pod tepih".

Ukoliko smo sposobni da onlajn život odvojimo od stvarnog i da, kada se sretnemo sa dosadnjakovićima sa neta na njihove statuse zaboravimo, onda cela priča i nije tako strašna. Ipak, šta ako se virtuelni život, koji svi vodimo na internetu umeša u stvarni, opipljivi život, koji je i dalje važniji? E, onda smo u problemu - i mi i prijatelji koji nas smaraju...

Da li i vama društvene mreže, umesto da ih stvaraju "uništavaju" prijateljstva?

Pogledajte sledeći video koji vrlo jasno pokazuje šta NE smete da radite, makar ne previše, na Tviteru, Fejsu, Instagramu i drugim društvenim mrežama. Ukoliko se pronađete u njemu - vreme je da se menjate!

Izvor: KURIR

Pogledajte još