Sve veće interesovanje za veronauku

"Imamo više od 50 odsto đaka koji pohađaju pravoslavnu veronauku, ali treba imati u vidu da nisu svi Beograđani srpskog pravoslavnog porekla", rekao je vladika na skupu veroučitelja Arhiepiskopije beogradsko - karlovačke, koja ima oko 220 osnovnih i srednjih škola i 270 veroučitelja.

Navodeći da veroučitelje te arhiepiskopije predvodi od uvođenja veronauke 2001. godine, on je rekao da veroučitelji spadaju u najobrazovaniji kadar, da su dobro prihvaćeni u svojim školama i od Ministarstva prosvete, kao i da su cenjeni od svojih kolega. Prema njegovim rečima, veroučitelji spajaju dva obrazovna sistema - crkveni i državni i predstavljaju specifičnu organizaciju koja "spaja i harmonizuje društvo".

"Daje se primer kako se hrišćanski živi", rekao je vladika Atanasije okupljenim veroučiteljima u Narodnoj biblioteci Srbije i poručio da zajedno mogu da uspeju da do kraja ispune misiju crkve.

On je poželeo veroučiteljima da imaju ljubav, mir i slogu među sobom.

"Veronauka je neophodna školama, stvara ličnost i osposobljava čoveka da pravilno iskoristi sva stečena znanja", poručio je episkop hvostanski Atanasije dodajući da je i sam mnogo naučio od veoroučitelja i da će mu to iskustvo značiti u daljoj službi.

Povodom završetka školske godine jutros je organizovan molitveni i radni skup veroučtelja u Beogradu, a pre toga je služena liturija u malom hramu Svetog Save.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još