Sve veće interesovanje za veronauku

0

Sve je više đaka koji se opredeljuju za veronauku, rekao je episkop hvostanski Atanasije dodajući da veronauka osposobljava čoveka da pravilno iskoristi sva stečena znanja.

„Imamo više od 50 odsto đaka koji pohađaju pravoslavnu veronauku, ali treba imati u vidu da nisu svi Beograđani srpskog pravoslavnog porekla“, rekao je vladika na skupu veroučitelja Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, koja ima oko 220 osnovnih i srednjih škola i 270 veroučitelja.

Navodeći da veroučitelje te arhiepiskopije predvodi od uvođenja veronauke 2001. godine, on je rekao da veroučitelji spadaju u najobrazovaniji kadar, da su dobro prihvaćeni u svojim školama i od Ministarstva prosvete, kao i da su cenjeni od svojih kolega. Prema njegovim rečima, veroučitelji spajaju dva obrazovna sistema – crkveni i državni i predstavljaju specifičnu organizaciju koja „spaja i harmonizuje društvo“.

„Daje se primer kako se hrišćanski živi“, rekao je vladika Atanasije okupljenim veroučiteljima u Narodnoj biblioteci Srbije i poručio da zajedno mogu da uspeju da do kraja ispune misiju crkve.

On je poželeo veroučiteljima da imaju ljubav, mir i slogu među sobom.

„Veronauka je neophodna školama, stvara ličnost i osposobljava čoveka da pravilno iskoristi sva stečena znanja“, poručio je episkop hvostanski Atanasije dodajući da je i sam mnogo naučio od veoroučitelja i da će mu to iskustvo značiti u daljoj službi.

Povodom završetka školske godine jutros je organizovan molitveni i radni skup veroučtelja u Beogradu, a pre toga je služena liturija u malom hramu Svetog Save.

Izvor: blic.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.