Dežer: Evropski savet će odlučivati o "zelenom svetlu", ne datumu

Dežer je novinarima u Beogradu rekao da ne treba spekulisati šta će se desiti 28. juna.

Šef Delegacije EU je rekao i da je za Srbiju najvažnije da do 28. juna postigne što veći napredak u pregovorima sa Prištinom.

Kako je naveo, Srbija će ako dobije zeleno svetlo Evropskog saveta morati što pre da osnuje tim stručnjaka za pristupne pregovore. Kao primer je pomenuo Hrvatsku koja je osnovala tim od 2.000 stručnjaka za pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

"Sledeći korak nakon formiranja tima stručnjaka je izrada dokumenta koji se zove okvir za pregovore, a kojim se određuju sve obaveze Srbije i Evropske unije, a Savet Evropske unije usvaja i odobrava i taj dokument", rekao je Dežer.

On je rekao da po proceduri potom počine proces praćenja sprovođenja tog dokumenta pod nazivom "Okvir za pregovore", a Evropska unija nakon toga utvrđuje datum za početak pregovora. Dežer je rekao da o samom datumu početka pregovora odlučuju ministri zemalja članica EU.

Šef Delegacije EU je ocenio da je Srbija tokom godina napredovala u mnogim oblastima radi približavanja Evropskoj uniji, a kao primer je naveo sporazum o slobodnoj trgovini. Kao pozitivne strane je pomenuo i saradnju sa Haškim tribunalom i dijalog Beograda i Prištine.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još