Vodič za optimizam - 10 "vežbi"

Dokazano je da optimisti, u poređenju sa ljudima za koje je čaša uvek do pola prazna, imaju zdravije srce, da se bolje bore protiv stresa, da ređe dobijaju moždani udar...

Naravno, lako je reći da treba sve da posmatramo optimistički, ali je to teško sprovesti u delo, naročito kada nam se problemi svale na leđa.

Ipak, postoje neke opšte preporuke kako se optimizam može "navežbati". Neke od njih navodi Dejvid Mecapele, autor "Zaraznog optimizma", koji smatra da je moguće pozitivnije gledati ispred sebe.

Zahvalnost

Ako niste zahvalni na svim dobrim stvarima koje vam se događaju, to znači da nikada nećete biti zadovoljni svojim životom i da vam optimizam nije jača strana. Nemojte samo da nabrajate promašajte, već budite zahvalni i na svim preprekama i promašajima, jer su vas upravo oni učinili mudrijim i jačim osobama.

Podelite svoja iskustva sa drugima

Svi imamo kapacitet da živimo optimistično ako podelimo sa drugima svoja dobra, ali i loša životna iskustva. Sva ta iskustva su podsetnici da "putujemo istim vozom" i šalju poruku nade, a nada je glavni sastojak optimizma.

Praštanje

Najlakši način da oprostimo i krenemo dalje jeste da kažemo sebi da prošlost mora da ostane u prošlosti. Možda i osoba koja vas je nekada povredila danas razmišlja na isti način, da bi rado izbrisala prošlost. Ukratko, pomirite se sa svojom prošlošću kako ne biste upropastili sadašnji trenutak. Zatvorite loša životna poglavlja i budite pozitivniji.

Pretvaranje zavisti i ljubomore u pokretačku energiju

Kada zavidimo drugima tada samo povređujemo sebe. Pomirite se sa tim da je neko drugi bolji u nečemu od vas. Kanališite energiju u izgradnju privatnog i profesionalnog sveta. Neka vam tuđi uspeh bude primer kako da i sami postanete uspešni.

Više smeha, manje mrštenja

Kada se smejemo stvaramo srećno, stimulativno okruženje koje privlači druge. Sa druge strane, mršteći se, teramo ljude od sebe. Sreća, čak i u malim dozama, dovodi do otpuštanja serotonina, hormona sreće i čak i najteže dane čini lakše savladivim.

Vežbe, zdrava ishrana i vitamin D

Svima nam je potrebno vežbanje i sunčeva svetlost, barem 15 minuta dnevno. Ako nema prirodne svetlosti, posavetujte se sa lekarom o suplementima na bazi vitamina D. A ako ne možete da nađete vremena za vežbanje zbog zgusnutog rasporeda, koristite stepenice umesto lifta i pešačite umesto da se vozite kolima.

Ishrana

Razmislite o uravnoteženoj ishrani i što više voća i povrća. Kada ste tokom dana gladni, jedite koštunjavo voće. Energija koju dobijamo vežbanjem, zdrava ishrana i izloženost svetlosti čine da budemo fokusirani i utiču na prirodno pozitivno ponašanje.

Pozitivno razmišljanje o budućnosti

Mislite kako će budućnost biti sjajna, čak iako vas danas čeka neki težak događaj. Na primer, student koji danas ili sutra treba da izađe na neki težak ispit, treba da zamišlja svoju budućnost u kojoj već ima diplomu. Težak rad uvek donosi rezultete. Život nije lutrija, već ono što mi od njega načinimo.

Ne okrivljujte druge

Lako je kriviti druge za sve što nas je snašlo u životu. Okrivljujemo ekonomiju, političare, šefove... Jednom kada zaista prihvatite da vi kontrolišete ko ste i šta ste, shvatićete da optimizam i uspeh dolaze prirodno.

Prošlost nije "projekat" za budućnost

Samo zbog toga što ste iskusili poteškoće u životu ne znači da će ono što započne loše, loše i da se završi. Ne vraćajte se mnogo u prošlost da biste pojasnili sebi ono što je ispred vas. Naprotiv, budite svesni toga da su razne prepreke iza vas i da je put ka budućnosti širok i slobodan.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još