Poplavni talas stiže u Srbiju: Ugroziće 1.200 ljudi

0

Oko 1.200 stanovnika iz naselja duž Dunava koja nisu obuhvaćena odbranom od poplava biće ugrožena talasom koji stiže Dunavom iz srednje Evrope.

Pripremljen je i plan evakuacije tih ljudi, a najveći talas na Dunavu bi trebalo da uđe u Srbiju 14. juna, kada se očekuje jedan od najviših vodostaja u istoriji.

Stanje na rekama u Srbiji trenutno je pod kontrolom i ne očekuju se velike posledice poplavnog talasa koji dolazi iz srednje Evrope“, rekao je premijer Ivica Dačić na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije i izrazio nadu da neće biti proglašena vanredna situacija zbog poplava.

Pročitajte i: Dunav raste: Pripremljen plan evakuacije, vrh talasa 12. juna

Dačić je ukazao da je vodostaj Dunava u Mađarskoj kod Budimpešte 30 centimetara viši od do sada najvišeg ikad zabeleženog u istoriji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da su jedinice tog sektora spremne za eventualnu evakuaciju u mestima koja su izvan branjene zone – u opštinama Sombor, Apatin, Bačka Topola, Beočin, Inđija i Stara Pazova. Marić je rekao da u tim naseljima ima oko 1.200 stanovnika i da je unapred utvrđeno gde će stanovnici biti smešteni u slučaju evakuacije.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.