Deset godina kasnije: Prestaje da važi Zakon o lustraciji

Skupština punu deceniju nije uspela čak ni da kompletira komisiju koja bi radila na njegovoj primeni.

Političari se nikada nisu složili po pitanju toga ko bi u stvari trebalo da bude lustriran.

I danas, 13 godina posle petooktobarskih promena, postavlja se pitanje koga bi uopšte trebalo lustrirati posle toliko vremena, posebno kada generacija političara pre Miloševića više nije na sceni, a većina političkih aktera iz devedesetih okrenula se ka Evropi. Uprkos tome, LSV smatra da za lustraciju ima mesta.

Rok za primenu ovog zakona je istekao i tu više ništa ne može da se učini, on ne može biti produžen“, kaže potpredsednik LSV Bojan Kostreš, i dodaje da su počeli prikupljanje 84 potpisa republičkih poslanika, kako bi bila sazvana vanredna sednica i donet nov zakon.

LSV je još 2010. godine tražila produženje Zakona o lustraciji, a u međuvremenu je to učinila i poslanica DHSS Olgica Batić. Od ovih pokušaja ipak nije bilo ništa, a lustracija se nije našla ni na mapi uslova EU.

Liga prihvata i primedbe funkcionera SPS da on treba da obuhava i period posle 2000. godine, jer je, kako kažu, reč o kršenju ljudskih prava, što treba da bude sankcionisano bez obzira na to kada je učinjeno.

Prof. Vesna Rakić Vodinelić, jedna od članova komisije za primenu prethodnog zakona, smatra da su šanse da se donese novi zakon - male:

Što duže vremena prođe, verovatnoća da se izvrši lustracija je sve manja, mada je izuzetak Poljska, gde je ona započeta tek deceniju posle promene režima. Politička volja za to ne postoji, baš kao što nije postojala ni 2003. Uvek je nedostajao jedan član komisije, nismo imali sedište, a i pečat smo napravili o svom trošku.“

I Kostreš priznaje da ubeđivanje poslanika ide teško jer stranke nisu zainteresovane, ali poručuje: „Bićemo uporni!“

Izvor: Novosti

Pogledajte još