Ipak nas prate preko Fejsbuka

Gardian je došao do agencijinih tajnih tajnih dokumenata nazvanih ''Doušnik bez granica'' u kome su detalji i čak i mape zemalja iz koje se prikupljaju podaci putem telefonskih i kompjuterskih mreža.

Fokus ovoh Agencijinog programa je više prebrojavanje i kategorizacija snimaka komunikacije, poznatiji kao metapodaci, nego sam sadržaj e-maila ili instant poruke.

''Doušnik'' je pokazao da je agencija prikupila više od 3 milijarde podataka u roku od 30 dana, u martu 2013. godine. Jedan od dokumenata kaže daje on napravljen da da Agenciji odgovor na pitanje ''Kakvu pokrivenost imamo u državi X?'' u realnom vremenu tako što će pitati SIGINT (signalni podaci) infrastrukturu.

U Agencijinom opisu programa navodi se i sledeće: ''Program omogućava korisniku da izabere državu na mapi i da da vidi količinu metapodataka iz te države, kao i detalje kako su prikupljeni.''

Takođe postoji opcije gde se prikaže koliko i koji tipovi snimaka su prikupljeni u određenoj državi.

Na slici dokumenta do koje je došao Gardian vidi se da je samo u martu 2013. Širom sveta prikupljeno preko 97 milijardi podataka sa kompjuterskih mreža.

Najviše je prikupljeno u Iranu (14 milijardi), zatim Pakistan sa 13,5. Jordan, jedan od američkih saveznika je na trećem mestu sa 12,7, a zatim slede Egipat i Indija.

Toplotna mapa pokazuje tačno koliko je koja zemlja pod prismotrom. Boje idu od zelene (najmanja pokrivenost), pa sve do crvene (najveća).

Sve ovo je dovelo do rasprave zvaničnika Agencije i njihovih supervizora u Senatu, a oko toga da li Agencija može da uđe u trag podacima koje prikuplja na američkom tlu. Iz NSA tvrde da je to tehnološki nemoguće.

Na saslušanju u Senatu, na pitanje demokratskog senatora Roba Vajdena da li NSA prikuplja bilo kakve podatke o stotinama miliona Amerikanaca , direktor Agencije Džejms Klaper je odgovorio odrično.

Portparol NSA Džutih Emel rekla je Gardianu, na osnovu poslednjih saznanja, da ''Agencija tvrdi da nije u mogućnosti da sa sigurnošću odredi lokaciju i identitet svih učesnika komunikacije u datoj komunikaciji.''

Ostali dokumenti do kojih je Gardian došao pokazuju da tokom određene prismotre Agencija tačno može da presretne i odredi koliko komunikanata je iz Sjedinjenih Američkih Država. Ovo uključuje i njihove IP adrese.

''Ukoliko neko ne sakrije svoju IP adresu, na osnovu nje se može doznati tačno iz koje ste države, pa i grada'' kaže Kris Sogojan iz Unije Američkih Građanskih Sloboda.

U svom prvom obraćanju javnosti na ovu temu Barak Obama je rekao da sam uvid Kongresa u ovu problematiku garantuje američkoj naciji da ih niko ne špijunira.

Takođe, senatori su izrazili svoje nezadovoljstvo jer je NSA odbila da im predoči statistiku. General Kit Aleksander je na zahtev Senata još jednom odgovorio da NSA nema mogućnosti niti tehnologiju da prikupi takvu vrstu informacija i podataka.

Takođe, ubrzo posle toga iz NSA su dodali da sve ovo može ugoziti dalje operacije SAD i samim tim može ugroziti i bezbednost države.

Tim koji je odgovoran za stvaranje ''Doušnika'' uverava svoje nadređene da se program još može nadograđivati i poboljšavati, u zavisnosti od potreba njegovih operatera, kao i same Agencije.

Da se podsetimo, Mark Zakerberg je nedavno izjavio da Fejsbuk nije dostavljao nikakve podatke obaveštajnim službama, a da li je ta tvrdnja istinita, ostaje nam da vidimo. Takođe,možete videti i kako se Srbija kotira na špijunskoj mapi američkih obaveštajnih službi.

N. C.

Izvor: Guardian

Pogledajte još