Janković: Legalizacija da stoji u Ustavu

Zaštitnik građana Saša Janković u saopštenju podseća da je Ustavni sud u decembru 2012. godine doneo odluku o neustavnosti odredbi o legalizaciji u Zakonu o planiranju i izgradnji, ali ju je objavio tek šest meseci kasnije, odnosno 7. juna, kako bi vladi i parlamentu dao priliku da pripreme i usvoje valjan propis o legalizaciji.

Ta institucija napominje da ni posle pola godine predlog rešenja za bespravno podignute objekte nije upućen u skupštinsku proceduru.

U međuvremenu, kako navode, do 7. juna primenjivan je neustavan zakon, a nakon tog datuma postupci koji nisu okončani ne mogu da se nastave, a odluke donete u njegovoj primeni ne smeju biti izvršene.

"Sadašnja situacija suprotna je pravnoj državi i lišava gradjane pravne izvesnosti", kako one koji su podneli zahteve za legalizaciju, tako i one koji očekuju da se bespravno podignuti objekti sruše", stoji u saopštenju.

Zaštitnik građana podseća da je predlagač jednog dela odluke Ustavnog suda o neustavnosti odredbi o legalizaciji, kojim je "neustavno napravljen paralelan pravni režim za ostvarivanje prava koji je bio povoljniji za prekršioce zakona nego za one koji su ga poštovali".

Izvor: B92

Pogledajte još