"Prva petoletka" prodaje tri fabrike

Direktor "Prve petoletke", Ljubisav Panić izjavio je Tanjugu je reč o društvima PPT Servoupravljači, PPT TMO i PPT Cilindri.

Za privatizaciju ove tri fabrike za sada je zaintresovan beloruski koncern Amkodor, čiji su predstavnici nedavno razgovarali sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, predsatvnicima lokalne samouprave i rukovodstvom Prve petoletke.

"Dogovoreno je da se do 5. jula pripremi sva potrebna dokumentacija kako bi se objavio javni poziv, a do kraja jula planiramo da završimo i sve proceduralne aktivnosti kako bi se potpisao ugovor između Vlade Srbije i investitora", objasnio je Panić.

On je naglasio da bi se prodajom ove tri fabrike višestruko povećala proizvodnja, jer bi se investiralo u razvoj i novu opremu, te da je beloruska strana tražila da se što pre završi sa procedurom, kako bi se zadržalo tržište.

Društvo PPT Servoupravljači sada godišnje proizvodi oko 35.000 servostata za građevinsku mehanizaciju i poljoprivredne mašine, a kako su procenili beloruski partneri, potrebe tržišta su daleko veće - oko 100.000 mašina.

Kada je reč o broju radnika, Amkodoru je prihvatljiv broj od 600 zaposlenih u sva tri društva u kojima sada radi 770 radnika, međutim, kako je kazao Panić, Ministarstvo finansija je pokazalo volju da se problem viška radnika reši tako što bi odobrilo sredstva za socijalni program, koji bi se sproveo na dobrovoljnoj osnovi.

Komentarišući zaintresovanost beloruske kompanije za kupovinu Petolekinih društava, Panić je rekao da su ovakve najave ohrabrujuće i kada je reč o ostalim delovima iz sistema kompanije, imajući u vidu da se proces restrukturiranja privodi kraju.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još