Beogradu uplaćeno 396 miliona dinara nakon što je izmirio dugove

"Grad Beograd je danas izvršio sva plaćanja prema privrednicima koja nisu bila plaćena u zakonskom roku od 45 dana", navodi to ministarstvo i dodaje da je "Uprava za trezor danas na račun Grada Beograda uplatila pripadajući deo od poreza na zarade u iznosu od 396 miliona dinara".

Taj iznos sredstava Grad Beograd nije mogao da koristi sve dok nije isplaćen i poslednji račun privredi, a u skladu sa Zakonom o ograničenju rokova plaćanja u komercijalnim transakcijama, podseća se u saopštenju. Ukazuje se i da "navodi pojedinih nezvaničnih izvora iz gradske uprave Beograda danas dati pojedinim medijima nisu u potpunosti tačni".

"Naime, tačno je da je danas postavljena unapređena verzija RINO aplikacije, kako bi se korisnici lakše snalazili prilikom njenog korišćenja, zbog čega manje od sat vremena nije joj bio moguć pristup", ističe se u saospstenju.

Ministarstvo finansija ističe i da " korisnici podatke u RINO aplikaciju mogu unositi i ažurirati podatke 24 sata dnevno". Gradska sekretarka za finansije Renata Radujko rekla je da aplikacija "rino" preko koje Ministarstvo finansija vodi evidenciju o izmirenju rokova plaćanja u skladu sa zakonom ne radi danas od 13 sati zbog čega ustanove grada Beograda koje su izmirile svoje dugove ne mogu da unesu broj kojim dokazuju da su dugovanja izmirile.

"Korisnici nisu u mogućnosti da dokažu da su platili svoju obavezu"
, rekla je Radujko Tanjugu navodeći da se time ponovo dovodi u pitanje da li će Beograd dobiti sredstva koja mu pripadaju.

Grad Beograda je u četvrtak i petak bio u blokadi jer nije, kako je tada navelo Ministarstvo finasija izmirio plaćanja u skladu sa Zakonom o ograničenju rokova plaćanja u komercijalnim transakcijama. Đilas je, tim povodm ukazao "na besmislenost blokiranja gradova i opština širom Srbije zbog navodnih dugovanja ustanova kojima su osnivači, a koje nisu direktni budžetski korisnici".

Gradonačelnik je rekao u četvrtak da Gradu nisu prebačena sredstva od poreza na plate sa obrazloženjem da devet ustanova, čiji je osnivač Grad, nisu uplatili fakture u roku od 45 dana kako to zakon propisuje. Đilas je dodao da se naknadnom kontrolom ispostavilo da je osam, od devet ustanova uplatilo ta stredstva, a da nije uplatila samo Ustanova kulture Grocka i to 2.654 dinara.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još