CDU/CSU još bez odluke o Srbiji

Johan Vadepul je u razgovoru s potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić rekao da nakon prve rasprave u poslaničkoj grupi CDU vidi mogućnost za pozitivnu odluku Bundestaga, saopštila je Vlada Srbije.

On je rekao da je za CDU veoma važno da se briselski sporazum sprovodi na terenu.

CDU budućnost Srbije i celog Zapadnog Balkana vidi u EU i daje podršku evropskom putu Srbije, rekao je Vadepul.

Grubješićeva je informisala sagovornika o napretku koji je postignut u normalizaciji odnosa sa Prištinom i sprovođenju briselskog sporazuma. Ona je navela da Srbija očekuje jasnu podršku Nemačke za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Očekujemo jasnu i preciznu odluku Bundestaga o otpočinjanju pregovora, kako bi Srbija dobila šansu da krene napred i da se fokusira, pre svega, na unutrašnje reforme. Sprovođenje sporazuma iz Brisela je u interesu Srbije i rad ove vlade bazira se na delima, a ne na obećanjima", rekla je Grubješićeva.

Potpredsednica srpske vlade sutra će u Berlinu razgovarati sa zamenikom šefa poslaničke grupe vladajuće CDU/CSU Andreasom Šokenhofom, savetnikom kancelarke za evropska pitanja Nikolausom Majer-Landrutom i državnim sekretarom za evropske poslove Mihaelom Linkom.

Izvor: B92, Beta

Pogledajte još