Beč: Pink panteri osuđeni na ukupno 42,5 godine zatvora

Šest osuđenih, državljani Srbije u starosti između 28 i 33 godine, prošle godine su u Beču opljačkali tri zlatare i pri tom ukrali nakit u vrednosti od 228.000 evra.

Šefe bande Nikola K. (30) osuđen je na devet i po godina zatvora, a ostalih pet, u zavisnosti od saučesništva i dosadašnjih krivičnih prekšaja, na pet do devet godina pritvora.

Sve izrečene presude su pravosnažne, pošto nije najavljena žalba.
Osumnjičeni Srbi su pred sudom, kojim je predsedavao Peter Libetroj, priznali sva dela za koja se terete, ali su ujedno tvrdili da nisu članovi "Pink Panter" mreže.

Nikola K, koji je direktno učestvivao u sve tri pljačke, rekao je da je navodno šef bande koju su sačinjavali samo osumnjičeni.
"Oni me smatrajus sefom", kazao je on, dodajući da su pljačke sprovedene kako bi brzo došli do novca.

Nikola je, maja prošle godine, zajedno sa dvojicom zemljaka, doputovao u Beč, gde su opljačkali zlataru "Gold diskont" u 21.okrugu.
On je, kako je istakao tužilac, tom prilikom bio brutalan, pošto je ščepao vlasnicu za kosu, preteći joj pištoljem. Iz ove pljačke odneto je 3,6 kilograma zlata u vrednosti od 82.800 evra i 7.200 evra u gotovini.

Opljačkana žena do današnjeg dana, kako je rekla, nije savaldala psihički ovaj događaj. Ona je rekla da je već jednom bila opljačkana 2004, kada joj je pljačkaš zadao ubode u predelu stomaka, te se od poslednje pljačke više ne usuđuje sama da uđe u sopstvenu radnju.
"Izvinjavam se što smo izazvali stres kod vas", kazao je Nikola.

On je tvrdio da od plena prve pljačke nije ništa imao, jer su navodno sa sobom poneli dve palete stvari bez vrednosti. "Nisam prepoznao pravo zlato", naglasio je on dodajući da mu saučesnici zbog toga nisu dali ništa od plena, a njihova imena nije želeo da oda iz straha od odmazde.

Nikola je, kasnije, 13. jula, opljačkao, zajedno sa jednim zemljakom, zlataru "Bordum" u 21.okrugu. Tom prilikom je odneo zlato u vrednosti od 89.600 evra.

Samo mesec dana kasnije, 18. avgusta, nedaleko od ove zlatare on je opljačkao drugu, pri čemu je Nikola bio vozač automobila za bekstvo.

U ovoj pljački učestvovala su još tri lica, koja su odnela nakit u vrednosti od 55.500 evra.
Druga dvojica osuđenih kupila su za ovu pljačku maske, i parkirali su vozilo, odnosno čuvali parking prostor, kako bi se omogućilo brzo bekstvo.

Poslednja pljačka bila je kobna za bandu, pošto im je policija ušla u trag i samo čekala trenutak za hapšenje.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još