Sarajevo: Demonstranti i dalje na ulicama, podržali ih strani zvaničnici

0

Iako su protesti više hiljada građana Bosne i Hercegovine pred bh institucijama formalno trajali do 16 sati, organizatori okupljanja, iako se to očekivalo, nisu pozvali građane da se raziđu.

„Ostavke, ostavke“, viču okupljeni na Trgu BiH u Sarajevu. Iako je skup izvorno trebalo da traje do 16 sati, hiljade demonstranata i dalje je okupljeno ispred Parlamenta. Zvižducima, povicima i pesmom zahtevaju bolji odnos vlasti prema građanima. Upućen je poziv sindikalcima, poljoprivrednicima, studentima, nezaposlenima da se trebaju ujediniti i zajedno tražiti promene. Među okupljenima su predstavnici tih grupa.

Kako javlja agencija Anadolija, organizatori su pozvali okupljene, njih između pet i deset hiljada, da deblokiraju glavnu gradsku saobraćajnicu kako bi se saobraćaj nesmetano mogao odvijati, te da se pomere bliže Trgu Bosne i Hercegovine.


Protesti do kraja juna
Pušteni su baloni na kojima piše, latinicom i ćirilicom, jmbg. Demonstranti će se nastaviti svakodnevnim okupljanjima kao podsetnik vlastima, a 30.6. masovnim okupljanjem ako zakon ne bude donesen, javlja Al Jazeerin reporter.

Građane su pozvali da se okupljaju svakog dana „na kafi“ kako bi dodatno izvršili pritisak na bh. parlamentarce da usvoje Zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB). Političarima je dat rok da to učine do 30. juna ili će ponovo započeti masovni protesti.

Prema neslužbenim informacijama, zbog probijanja roka za održavanje protesta protiv organizatora skupa mogle bi biti pokrenute i krivične prijave. No, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona sarajevo (MUPKS) još nema službenih najava da će se to i dogoditi.

PITER SORENSEN: Institucije moraju biti odgovorne svakog dana u godini

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Piter Sorensen smatra da je protest građana u Sarajevu njihov jasan izraz zahteva da se institucije, posebno na nivou BiH, mnogo više fokusiraju na rešavanje prioritetnih pitanja, među kojima je i trajno rešenje pitanja jedinstvenog matičnog broja, saopšteno je iz Delegacije EU u Sarajevu.

„Mirne demonstracije su dio demokratskog političkog procesa i građani imaju svako pravo da se njihov glas uvek čuje. Javne institucije moraju biti odgovorne svakog dana u godini“
, naveo je Sorensen.

On je naglasio da je sada od vitalnog značaja da institucije BiH rade „punom parom“ na rešavanju hitnih pitanja, dodajući da će ulazak Hrvatske u EU 1. jula imati važne implikacije na BiH.

Sorensen je istakao da njih može rešiti samo potpuno funkcionalan sistem na svim nivoima, naročito Veće ministara i Parlamentarna skupština BiH, te apelovao na institucionalne i političke lidere da ispune interese građana i konstruktivno se angažuju na pronalaženju rešenja.

NAJDŽEL KEJSI: Ako nadležni ne nađu rešenje dovodi se u pitanje sigurnost pasoša BiH

Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi smatra da su protesti povodom jedinstvenog matičnog broja „razumljiv izraz zgražavanja javnosti nad nepotrebnim politizovanje osnovne javne usluge“.

„Pravo na mirne proteste je fundamentalno pravo u svakom demokratskom društvu. Na domaćim vlastima, nadležnim za provođenje zakona, je da procene koji je najbolji način da se reaguje na ove proteste, kako bi osigurali balans između prava na protest i potrebe za javnom sigurnošću i adekvatnim funkcionisanjem javnih institucija“, rekao je Kejsi za agenciju Srna.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica ostaje čvrsto predana BiH.

„Ohrabruje nas to što građani iz svih krajeva države zahtevaju od svojih izabranih predstavnika, a ne od međunarodne zajednice, da brzo reaguju kako bi rešili ovo pitanje, što se zakonom od njih i zahteva. Nadamo se da će se svi izabrani predstavnici ozbiljno i profesionalno uključiti u brzo rešavanje ovog pitanja“
, rekao je Kejsi.

On smatra da ne bi trebalo da postoji potreba da međunarodna zajednica radi njihov posao.
„Ako se ovo pitanje ne reši na način kojim se zadržava integritet postojećeg sistema, onda to može dovesti u pitanje sigurnost pasoša BiH, a time i dovesti u pitanje slobodu kretanja građana cele zemlje.“

(Izvor: Al Jazeera )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.