Ovo je prva osoba neutralnog pola u svetu (VIDEO)

Njegova molba je zvanično odobrena, čime je napravljen svetski presedan u načinu identifikacije pola, a Australija postala prva zemlja na svetu koja je priznala "treći" pol.

Svaki pojedinac mora, po slovu zakona, da se izjasni po pitanju pola i krstićem označi opciju muškarac ili žena. S obzirom na to da se ne prepoznaje ni u jednom od polova, Mej-Vilbi je tražio pravo da se izjasni kao "neutralan", što mu je nakon trogodišnje, često veoma burne rasprave, 31. maja konačno odobreno.

Ovaj 52-godišnji Australijanac je rođen kao muškarac, ali se kasnije podvrgao operaciji radi promene pola.

Pošto se nije prepoznao ni u koži žene, prekinuo je hormonalni tretman. Danas on ima ženske polne organe, ali je zadržao izgled muškarca tako da ne pripada, niti oseća pripadnost nijednom polu.

Za sebe kaže da je "adrogini anarhista".

"Zakon ne može da se odnosi samo na većinu. To nije dovoljno. Razumljivo je da se ogroman broj ljudi bez problema identifikuju kao muškarac ili žena, ali bi zakon trebalo da obuhvati sve"
, kazao je Mej-Vilbi u izjavi za list "Sidnej morning herald".

Velika Britanija i SAD najavile su već 2011. godine promene u službenim dokumentima zbog usvajanja dece od strane homoseksualnih partnera. Umesto majka i otac pisaće roditelj 1 i roditelj 2.

(Izvor: Tanjug, 24 sata)

Pogledajte još