Čačak: Pronađena humka stara 4.000 godina

Prema rečima kustosa i arheologa Narodnog muzeja u Čačku, Katarine Dmitrović, u sklopu završnog iskopavanja za ovu godinu, jedno od značajnijih nalazišta je Dubac u Jančićima, na kome se nalaze brojni tumuli.

Naime, to su oblici praistorijskih grobnica, koji imaju oblik niske kupe, zidane kamenom ili zemljom.

"Grob spaljenog pokojnika koji je pronađen zidan je, verovatno, dugo i time je bio uposlen veliki broj ljudi, obzirom na visinu i veličinu kamena koji je korišćen", kazala je Dmitrović Tanjugu, ističući da humka pripada nekom istaknutom pripadniku plemenske aristokratije iz ranog bronzanog doba.

Podsetila je da je na ovom lokalitetu Narodni muzej iz Čačka istražiovao i pre 30 godina, kada su pronađena tri nešto mlađa praistorijska tumula iz srednjeg bronzanog doba.

"Tada su na ovom prostroru otkrivene brojne grobnice, međutim, poljoprivredni radovi, proširivanje puteva i drugi faktori uticali su da se broj evidentiranih nalazišta prepolovi", ocenila je ona.

Dmitrović dodaje da na potezu Kablara, naročito Velikog polja, postoje brojna neistražena arheološka nalazišta. Inače, iskopavanja na Kablaru su započeta 21. maja, a završena su danas.

Iako ih je pratila obilna kiša, istraživanja su dala određene rezultate budući da je pronađena urna iz srednjeg i pomenuta humka iz ranog bronzanog doba.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još