Dojava: Namešten tender za skenere i rendgen vredan 300 miliona

Naime, samo sat vremena pre otvaranja ponuda, u Agenciju za borbu protiv korupcije stigao je dopis u kome se navodi da je tender unapred dogovoren i da se zna ko će biti izabran kao

Kako se nameštaju tenderi
- Direktori zdravstvenih ustanova šalju potrebe medicinske opreme Ministarstvu zdravlja zaključno sa septembrom za sledeću godinu
- Sve potrebe se sumiraju u jedinstvenu tabelu u Ministarstvu zdravlja, koje odobrava sredstva
- Ministarstvo javnu nabavku sprovodi kroz formiranje “partija” - odvojenih tendera, a razlika u njima je u specifikaciji, koja je tako definisana da odgovara samo po jednom proizvođaču
- Javnom nabavkom se ustanovi da je po jedan strani dobavljač “najpovoljniji” za po jedan aparat i sprovodi se kupovina
- Direkcije stranih kompanija zadovoljne, nagrađuju predstavništva u Srbiji, koji zatim nagrađuju svoje veze u Ministarstvu zdravlja

najpovoljniji ponuđač za određeni uređaj. Agencija potom šalje Ministarstvu zdravlja isti taj dopis, posle čega ono u poslednjem trenutku otkazuje tender pod obrazloženjem da je jedan od ponuđača podneo zahtev za zaštitu prava i da se postupak odlaže do daljeg.

Ministarstvo zdravlja zakazalo je juče u 12 sati otvaranje ponuda za kupovinu uređaja magnetne rezonance i tri CT skenera (4/2013), a u 13.30 za nabavku digitalnog angiografskog rendgenskog sistema.

Prva javna nabavka je namerno oblikovana po partijama, tako da zajedno sa drugom omogući dogovor među distributerima svetskih proizvođača ko će šta isporučiti od uređaja. Umesto da se nabavke sprovedu u jednoj ili dve partije i na taj način ostvari niža cena opreme, određeni pojedinci iz Ministarstva zdravlja u dogovoru sa distributerima sprovode nabavku u partijama. Tako, svaki od distributera dobija deo, a oni koji im to omoguće 'nagradu'“, stoji u dokumentu.

Za nabavku tri CT skenera, navodi se dalje, napravljene su tri partije različitih specifikacija, tako da svaka odgovara najviše po jednom isporučiocu.

Rezultati tendera - slučajnost
Pravnik Snežana Đukić iz Ministarstva zdravlja, koja je odgovorna za ispravnost tenderske dokumentacije, kaže da su joj poznate pritužbe o nepravilnostima prilikom javnih nabavki, a da su rezultati tendera iz 2011. i 2012. „slučajnost“. - Razdvajanje uređaja koji se nabavljaju radi se zbog toga što je svaka ustanova naručilac za sebe i ja ne mogu te uređaje da spojim u jednu ponudu - kaže ona.

Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da su navodi ozbiljni i da će Agencija detaljno ispitati svaku stavku i ispravnost tendera koji su u podnesku navedeni kao sporni.

Dopis koji ukazuje na nepravilnost ovog tendera, u koji je „Blic“ imao uvid, istaknuta je dugogodišnja korupcija u postupcima nabavke zdravstvenih uređaja.

Kako “Blic” saznaje, postupak javnih nabavki uređaja za zdravstvene ustanove u Srbiji bio je i predmet policijske istrage. Nabavku od pre dve godine (03/2011) za kupovinu pet CT skenera i četiri angiografske sale, Ministarstvo zdravlja je podelilo u devet partija, umesto u dve, što bi bilo ekonomičnije. Identično je urađeno i godinu dana kasnije sa nabavkama 02/2012. i 03/2012.

Od dr Slobodana Markovića, pomoćnika ministra zdravlja i člana tenderske komisije, kao i ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, juče nismo uspeli da dobijemo komentar.

Izvor: Blic

Pogledajte još