Tadić: Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova

PARIZ, 27. maja 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Parizu da je Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da neće prihvatiti bilo kakvo uslovljavanje kada je u pitanju status Kosova na putu Srbije prema Evropskoj uniji.

Tadić je za Radio-televiziju Srbije rekao da mu je predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao da niko od Srbije i ne očekuje da prizna nezavisnost Kosova.

"Predsednik Francuske mi je rekao od Srbije niko i ni ne očekuje niti uslovljava bilo kakvim, implicitnim ili eksplicitnim priznanjem Kosova na putu do evropskih integracija. Mislim da je to izuzetno važno i jedno veliko političko postignuće", kazao je Tadić.

Predsednici Tadić i Sarkozi saglasili su se oko ključnih elemenata sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Tadić je rekao da bi sporazum trebalo da podrazumeva saradnju na planu evropskih integracija Srbije, u oblasti kulture, nauke, obrazovanja i ekonomije.

Kako prenosi TRS, Sarkozi je predložio da dva predsednika dokument potpišu u Beogradu.

"Predsednik Sarkozi i ja smo se potpuno saglasili oko nekoliko ključnih, strateških pitanja, koje treba da dovedu do potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske", rekao je Tadić posle razgovora na vrhu u Jelisejskoj palati i istakao da je izuzetno zadovoljan razgovorima dve delegacije.

Francuska bi, prema njegovim rečima, snažno i otvoreno podržavala Srbiju do punopravnog članstva u EU i u čitavom procesu evropskih integracija, u prenošenju iskustava i znanja francuske administracije, što bi bilo vrlo korisno i za unapređenje i modernizaciju srpske administracije i usvajanje potrebnih zakona na putu evropskih integracija.

Tadić je objasnio da se druga tačka tog sporazuma tiče saradnje u oblasti kulture nauke i obrazovanja.

"Razgovarali smo o otvaranju francuskih škola u Srbiji, o stipendiranju naših studanata u Francuskoj i o naučnoj saradnji, što je pretpostavka ekonosmkog razvoja", rekao je predsednik Srbije.

Treća tačka tog strateškog partnerstva podrazumevala bi saradnju u oblasti ekonomije, prenosi RTS.

"Francuske kompanije su idealan partner u oblastima kao što su infrastruktura, izgradnja metroa, energetika, kao i automobilska i elektronska industrija", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Sarkozi je "više nego zainteresovan" da sa grupom francuskih privrednika poseti Srbiju, što je bio i zaključak neformalnog razgovora dvojice predsednika na skupu u Evijanu, prošlog oktobra.

Tadić i Sarkozi zaključili su da ne sme biti novih uslova za potpunu liberalizaciju viznog režima.

"Dobio sam apsolutno uveravanje da će Francuska biti na strani Srbije kada je u pitanju liberalizacija viznog režima. To je izuzetno dobra vest", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je, pre susreta sa francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem, posetio Rolan Garos, gde je u toku Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu na kojem učestvuju srpski teniseri.

Na kraju prvog dana Tadićeve posete predviđena je ceremonija paljenja večnog plamena kod Trijumfalne kapije, u čast poginulim borcima u dva svetska rata.

Tokom dvodnevne posete Francuskoj, Tadić će posetiti i francuski parlament i održati predavanje na Institutu za međunarodne odnose na temu "Francuska-Srbija: novi početak".

Predsednik Srbije u Parizu će otkriti i Spomen ploču srpskim borcima iz Prvog svetskog rata.

ana/dar

Pogledajte još