Barselona prvak Evrope!

BEOGRAD, 27. maja 2009. (Beta) - Fudbaleri Barselone osvojili su Ligu šampiona, pošto su u Rimu pobedili Mančester junajted sa 2:0, golovima Samjuela Etoa u 10. minutu i Lionela Mesija u 70. minutu.

Barselona, kojoj je ovo treći trijumf u najelitnijem klupskom takmičenju, posle 1992. i 2006. godine, uspela je ove godine da osvoji sva tri trofeja - Ligu šampiona, domaće prvenstvo i Kup kralja.

Trener Pepe Gvardiola jedan je od retkih, uz Karla Ančelotija i Franka Rajkarda, koji je i kao igrač i kao trener postao prvak Evrope.

Utakmica je počela napadima Mančester junajteda. Prvu priliku da postigne gol imao je Kristijano Ronaldo iz slobodnog udarca sa 30 metara s leve strane, ali iako je odlično šutirao, golman Viktor Valdes je odbranio.

Ronaldo je imao još jednu šansu u 7. minutu kada je iz trka šutirao sa gotovo 40 metara i promašio gol, kao i dva minuta kasnije kada u kaznenom prostoru, sa 12 metara nije uspeo da pogodi okvir gola.

Barselona je, međutim, u prvom pokušaju uspela da postigne gol. Inijesta je odlično prošao kroz sredinu, dodao loptu do Samjela Etoa koji je sa desne strane šesnaesterca prošao Nemanju Vidića i savladao Edvina van der Sara.

To je bilo dovoljno da se smanji početni pritisak Mančestera i da Barselona uspostavi ravnotežu na terenu.

U nastavku, Rajan Gigs nije iskoristio šansu da izjednači iz slobodnog udarca sa 18 metara koji je dosuđen zbog faula nad Ronaldom i zbog kojeg je Pike dobio žuti karton.

S druge strane, u 19. minutu Eto je poslao povratnu loptu Mesiju, ali je Argentinac sa 20 metara promašio gol za oko dvadesetak centimetara.

Ekipe su usporile ritam i držale loptu na sredini terena, iako je Barselona do kraja poluvremena imala još nekoliko prilika da poveća prednost.

Mesi je u 38. minutu sa ivice kaznenog prostora pokušao da proigra Anrija, ali nije uspeo, a onda su ova dva igrača u 45. minutu zamenila mesta, pa je Argentinac prošao celu odbranu protivnika po levoj strani pre nego što je pokušao po gol liniji da vrati loptu Anriju.

(old_image)Ovaj napad završio se kada je golman Mančestera Van der Sar skrenuo loptu, koju je zatim Rio Ferdinand izbacio daleko od gola.

Trener engleskog tima Aleks Ferguson izvršio je jednu izmenu za vreme poluvremena kada je odlučio da Brazilca Andersona zameni Argentincem Karlosom Tevesom.

To nije uticalo na početak drugog dela igre. Barselona je nastavila sa napadima. Prvu priliku u nastavku imao je Anri, ali je Van der Sar odbranio njegov šut u bliži ugao. Golman Mančestera uspeo je da dođe do lopte i kada je Eto imao šansu u 50. minutu, ali i kada je Mesi u kaznenom prostoru zakasnio pola koraka.

Mančester je nastavio da se brani, a Barselona je došla do još jedne prilike kada je Teves srušio Inijestu - 17 metara od gola, ali je Ćavi iz slobodnog udarca pogodio desnu stativu.

Engleski tim je u 57. minutu konačno došao do protivničkog gola, Vejn Runi je pokušao da proigra Ronalda, koji je bio dobro čuvan, a kada se zatim Park našao sam pred golom nije uspeo da glavom skrene loptu ka golu.

Park je izašao sa terena, a umesto njega je ušao Dimitar Berbatov. Bilo je očigledno da je Ferguson pojačao napad kako bi u narednih 25 minuta ekipa uspela da postine gol.

Umesto pogotka za Mančester, Mesi je povećao vođstvo Barselone u 70. minutu, kada je glavom postigao gol sa dva metra.

Usledila je izmena u španskom timu, a nedovoljno oporavljenog Anrija zamenio je Keita.

Mančester junajted je, ipak, u finišu imao priliku da smanji prednost, ali je Ronaldo upropastio najbolju priliku i sa dva metra pogodio golmana Valdesa.

Utakmica je odigrana na Olimpijskom stadionu u Rimu, pred više od 80.000 gledalaca. Pobedniku je pripalo sedam miliona evra, a finalisti četiri.

Prošle godine Mančester junajted pobedio je Čelsi, u finalu koje je odigrano u Moskvi.

Pogledajte još