Vatra i suzavac na Taksimu

Oko jedan posle ponoći RTS javlja da su vatre gorele na trgu Taksim, a demonstranti ne odustaju i pored pritiska policije.

(old_image)

Demonstrant (Foto: Beta-AP)

Na glavnom istanbulskom trgu Taksim situacija je od jutros mirna, pošto su tokom čitave noći trajali sukobi demonstranata i policije koja je suzavcem i vodenim topovima pokušavala da razbije antivladine demonstracije i deblokira trg.

Trg je od jutros raščišćen, ali su policijska vozila s vodenim topovima i dalje u blizini, a demonstranti su ostali u obližnjem parku Gezi.

(old_image)

Demonstranti su se povukli u park Geza (Foto: Beta-AP)

Nekoliko ljudi je primljeno u kola hitne pomoći nakon najnovijih okršaja. Kako navodi "Foks njuz", policija u opremi za razbijanje demonstracija je u jednom trenutku vodom iz topa polila i čoveka u invalidskim kolicima koji je nosio zastavu Turske. Erdogan je ranije danas optužio demonstrante da narušavanju ugled zemlje i upozorio da više neće tolerisati masovne demonstracije.

(old_image)

Sinoćna akcija policije (Foto: Beta-AP )

Vodeća opoziciona Republikanska narodna partija je u međuvremenu najavila da će 20 njenih parlamentaraca provesti noć sa demonstrantima u parku Gezi.

Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu izjavio je sinoć da će policija nastaviti operacije protiv demonstranata na Trgu Taksim sve dok se on ne raščisti i pozvao je ljude da se klone tog mesta zarad lične bezbednosti.

(old_image)

Trg Taksim (Foto: Beta-AP)

"Istrajno ćemo nastaviti sa našim merama, bilo da je dan ili noć, dok se marginalni elementi ne raščiste i trg ne otvori za narod", rekao je Mutlu.

Nova akcija razbijanja protesta protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana počela je juče ujutru. Kordoni policije su uz upotrebu suzavca i vodenih topova uspevali povremeno da potisnu demonstrante sa trga, ali su se oni ponovo vraćali sukobljavajući se s policijom na
koju su bacali kamenice i molotovljeve koktele.

U sukobima je zapaljeno i nekoliko vozila, a gorele su i barikade i automobilske gume šireći oko Taksima crni dim. Jak miris suzavca osećao se na širem području trga zbog čega su i prolaznici i turisti nosili zaštitne maske preko lica.

(old_image)

Protest na Taksimu počeo je krajem maja zbog planova o izgradnji tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike vojne kasarne i džamije na trgu, ali je zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po čitavoj Turskoj.

(Izvor: Beta, B92, RTS )

Pogledajte još