U Srbiji oko 79.000 samohranih roditelja

Dronjak je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da je problem u tome što se mnogi samohrani roditelji stide da to prijave i da je zato njihov broj verovatno i mnogo veći.

Ona je upozorila da je najugroženija ona grupa samohranih roditelja koja je bez ikakvih prihoda, ističući da je neophodno definisati termin samohranih roditelja i sačiniti bazu podataka samohranih roditelja.

Dronjak je najavila da će sutra biti održan okrugli sto na kojem će biti definisano šta je potrebno promeniti u zakonima da bi se došlo do definicije i kategorizacije samohranih roditelja.

Predsednica Udruženja "Jelek" iz Grocke Ana Jovanović je u istoj emisiji rekla da je potrebno kroz zakone podstaći pozitivnu diskriminaciju i skrenuti pažnju na ugroženost samohranih roditelja.

Jovanović je rekla da je predlog definicije samohranog roditelja - da je to udovac ili udovica, osoba koji obavlja samostalno roditeljsko pravo, bez obzira da li je razvedena ili rastavljena od bračnog ili vanbračnog partnera, gde jedan od roditelja ima trajni invaliditet ili je jedan od njih u zatvoru.

Ona je najavila dolazak na sutrašnji okrugli sto predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, direktora Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Božidara Dakića i predstavnika UNICEF-a i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još