Da li edukujete dete o seksu?

Prema anketi, koju je radio CouponCodes4u na uzorku od 2.305 roditelja s najmanje jednim detetom, više od 12 odsto njih veruje kako bi škole trebalo da preuzmu potpunu odgovornost za učenje dece o "pticama i pčelama".

Kod 44 odsto roditelja stid je razlog zbog kojeg ne razgovaraju s decom o seksu, 27 odsto roditelja je izjavilo kako izbegavaju ovu temu zbog religijskih uverenja, a 11 odsto njih kaže kako jednostavno ne veruje u seksualnu edukaciju.

Dok blizu polovine ispitanih roditelja veruje da bi škola trebalo da uči njihovu decu o seksu, više od 50 odsto njih smatra kako bi deca o ovoj temi trebalo da uče od svojih prijatelja. Oko 15 odsto njih smatra kako bi se o tome deca trebala raspitivati preko braće i sestara, 11 odsto misli da bi to trebalo da čine preko interneta i televizije.

"Jedan od najtežih razgovora s decom je onaj o seksu. Iako 62 odsto roditelja smatra kako je seksualno obrazovanje važno, samo njih 18 odsto razgovara s decom o tome. Zanimljivo je da se roditelji toliko stide da više vole da njihova deca razgovaraju s nekim od članova zajednice", rekao je Mark Person, direktor CouponCodes4u.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još