Diplomate SAD osumnjičene za plaćanje usluga prostitutkama

Si-Bi-Es je objavio podatke pozivajući se na izveštaj inspekcije Stejt departmenta u kojem su navedena sva kriminalna dela pojedinih agenata i diplomata u vreme kada je američka državna sekretarka bila Hilari Klinton.

Prema izveštaju, optuženi agenti pripadaju službi za obezbeđenje Stejt deartmentam u kojoj radi 70.000 ljudi.

Ugled službe je već bio poljuljan posle napada u Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji i još nekoliko službenika ambasade.

Pripadnici službe za obezbedjenje su ovog puta optuženi da su "angažovali prostitutke tokom puteva u inostranstvo".

Među optuženima za takve delikte pominje se i ambasador SAD u Belgiji.

Mada u izveštaju nije precizirano koji je ambasador u Belgiji optužen za korišćenje usluga od prostitutki, Hauard Gatman (Howard Gutman), sadašnji ambasador u Briselu, odlučno je negirao da je ikada angažovao žene kojima bi plaćao za seksualne usluge.

Američka televizija, medjutim, navodi da je od službenika Stejt departmenta 2012. godine zatražana obustava istrage o ambasadoru SAD.

U izveštaju inspekcije se navodi da se pojedini zaposleni u američkoj ambasadi u Bagdadu sumnjiče za šverc droge, pošto su zaposlene u obezbedjenu snabdevali opojnim sredstvima.

"Veoma ozbiljno uzimamo navode o prekršajima američkih agenata. U toku je detaljna istraga o svemu što je pomenuto u reportaži televizije Si-Bi-Es", rekla je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki, koja je dodala da za deo iznetih optužbi nema dokaza.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još