Pregovori o Opelu prekinuti bez rezultata

BERLIN, 28. maja 2009. (Beta) - Pregovori o sudbini proizvođača automobila Opel, koji se nalazi u teškoj krizi, prekinuti su rano jutros u Berlinu bez rešenja.

Na osmočasovnom sastanku su pored predstavnika Opela i dosadašnjeg vlasnika, američkog koncerna Dženeral motors, učestvovali i nadležni savezni ministri, predstavnici nemačkih saveznih pokrajina u kojima se nalaze Opel-fabrike, kao predstavnici kompanija zainteresovanih da preuzmu vlasništvo nad Opelom, a telefonski su sastanak pratili i nadležni funkcioneri američke administracije.

Prema navodima nemačkih učesnika na sastanku. koje prenose mediji, rešenje nije moglo da bude postignuto jer je GM iznenadio nemačku stranu informacijom da je za uspostavljanje likvidnosti potrebno 300 miliona evra više od prvobitno najavljene sume.

Nemački ministri finansija i privrede, Per Štajnbruk i Karl-Teodor Gutenberg, kritikovali su američku stranu smatrajući njeno držanje u pregovorima neprimerenim. Nemačka vlada želi da obezbedi dalju egzistenciju Opela i to pre nego što se u SAD zvanično objavi nesolventnost GM-a i otvori opasnost da i vrednosti i patenti Opela padnu u stečajnu masu.

Pogledajte još