Kriza, štednja: Grčka ukida državnu TV, Srbija neće

Kolarević je izjavio da će nova zakonska rešenja dati medijima dovoljno slobode da mogu slobodno da deluju i izrazio nadu da će mediji uspeti da opstanu.

On je, gostujući na RV Pink 3, takođe najavio da "će svi mediji biti privatizovani, osim javnih servisa i tu će biti povoljnija situacija za privatne televizije".

Kolarević je istakao, da, nažalost, nije moguće udovoljiti zahtevima da se mediji odmah privatizuju tako što bi zaposlenima bile podeljene akcije, ističući da postoji zakon o privatizaciji.

Govoreći o novim zakonskim rešenjima, Kolarević je najavio da će se u javnoj raspravi govoriti o svim detaljima i modelima u kojoj će učestvovati stručnjaci. Javna rasprava će trajati najmanje 20 dana, jer je tako predviđeno poslovnikom o radu vlade, a zatim će biti tri javne debate, desetak dana po objavljivanju zakona da ljudi imaju vremena da sve prouče i pročitaju, najavio je on.

"Građani će svoje kritike, misli i ideje moći da dostavljaju mejlom ili na klasičan način poštom i naša je obaveza da im u roku od 15 dana odgovorimo", najavio je Kolarević.

On je naglasio da se svaki dopis i svaka primedba pročita i analizira kao što je bio slučaj posle javne rasprave o zakonu o javnom informisanju. Kolarević je rekao da pretpostavlja da će zakon o finansiaranju javnih servisa RTS- i RTV Vojvodine sigurno imati veliku pažnju u medijima.

Na pitanje da li zakon predviđa smanjenje redovnog prostora za RTS, odnosno za javni servis, jer je finansiranje iz budžeta bespotrebno favorizovano u odnosu na komercijalne tv stanice i na primedbu da RTS sada ima šest minuta reklama u satu što je dvostruko manje od 12 minuta kod komercijalnih televizija, Kolarević je odgovorio da se sada predviđa finansiranje iz budžeta.

"Međutim, evropski stručnjaci su nam savetovali da možda zadržimo deo ove pretplate koja je sada, što je išlo preko struje, da se deo finansira iz budžeta, a deo iz marketinga, odnosno iz komercijalnih poslova, odnosno iz EPP-a", kaže Kolarević.

"Savetovano nam je da onda vremenom smanjujemo taj procenat, da bude 30 odsto od pretplate, koja se sada plaća, 50 odsto od budžeta i 20 odsto od tih komercijalnh prihoda"
, istakao je on.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da RTS "i dalje zadrži reklamni prostor baš tih šest minuta".

Na primedbu novinara da RTS ima dva kanala i da bi, ukoliko bi bilo po šest minuta na oba kanala to iznosilo 12 minuta, Kolarević je odgovorio da je to zanimljivo pitanje koje će tražiti javnu raspravu koja će krenuti za desetak dana.

"Opšte je raspoloženje da se pomogne javnim servisima, da ostanu javni servisi i ovaj pokušaj iz budžeta je upravo to", kaže on. Kolarević je rekao da se grčki javni servis finansirao preko struje i strujomera i da taj metod očigledno nije pokazao dobre rezultate.

"Ovo je naš model, koji će biti do 31. decembra 2015. godine. Postoji kao finansiranje, kao model finansiranja iz budžeta u Španiji, Slovačkoj, Bugarskoj, Gruziji"
, rekao je Kolarević i podsetio da u Bugarskoj nikada nije bilo pretplate.

(Izvor: Tanjug, 021.rs)

Pogledajte još