Od večeras: Pratite "ples planeta na nebu"

Astronomi su već krajem maja skrenuli pažnju na ove predstojeće "nebeske fenomene":

Merkur u svom najboljem svetlu. U sredu, 12. juna, Merkur će biti najudaljeniji od Sunca i tako biti prilično dobro vidljiv. U sumrak će ova planeta biti na takvom mestu da će moći da je "pronađu" i početnici, jer će posmatračima praktično "vodič" biti Venera koja će se pojaviti samo na 5° ispod Merkura (jednaka širini spojena tri srednja prsta šake u dužini ruke). Merkur će čak i sa malim teleskopom moći da se vidi skoro 40% svoje površine i izgledaće kao minijaturna verzija polumeseca.

Mesec se pridružuje "Lavljem srcu". U četvrtak, 13. juna, na severozapadu će biti vidljiv mesec koji će "visiti" spod najsjajnije zvezde u sazvežđu lava. Regulus označava srce sazvežđa lava i nalazi se daleko 78 svetlosnih godina, a ova zvezda je veća 3,5 puta od Sunca i stara 300 miliona godina.

Sledeće večeri, 14. juna, Mesec će "skliznuti" na donju levu stranu Regulusa, a u međuvremenu posmatrači sa južne hemisfere moći će da vide polumesec levo od sjajne svetleće plavo-bele zvezde.

Mars se susreće sa Aldebaranom. Poseban izazov za posmatrače u subotu 15. juna biće "lov" za crvenom planetom na istoku blizu Aldebarana - zvezde u sazvežđu bika. Najbolja vidljivost po astronomima bi trebalo da bude neposredno pre izlaska sunca, a Aldebaran bi trebalo da se pojavi desno od Marsa.

Oba nebeska tela će se pojaviti visoko na nebu i biće sjajnije i vidljivije onima sa južne hemisfere.

Astronomi su saopštili da bi dvogled mogao da pomogne u uočavanju i praćenju oba objekta na nebu.

(Izvor: B92)

Pogledajte još