ZA UKIDANJE: Državne agencije građane koštaju 820 miliona evra

Posle rigoroznih mera štednje koje je vlada najavila, a u kojima se planira smanjenje zaposlenih u državnoj administraciji, sledeći korak je ukidanje agencija, saznaje Kurir.

Naime, na državnom budžetu zvanično se nalazi 131 agencija, mada se, pošto ne postoji jedinstven spisak, pretpostavlja da ih u stvari ima oko 170, i one godišnje građane Srbije koštaju oko 820 miliona evra. U Vladi kažu da postoji spremnost vladajuće koalicije da se drastično smanji broj agencija i da se spoje one kojima se nadležnosti preklapaju.

Mnoge od njih nemaju ni adresu ni sajt, ni telefone i za svoj netransparentan rad imaju izgovor da se samostalno finansiraju, a ne iz budžeta, ali to opet indirektno plaćaju građani Srbije, preko većih nameta, taksi, nadoknada i drugih parafiskalnih opterećenja.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za Kurir da u ovom ministarstvu planiraju spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS).

"Pošto smo zaključili da je besmisleno postojanje obe agencije, rešili smo da ih spojimo u jednu agenciju najkasnije do kraja ove godine"
, kaže Ljajić i napominje da će za to biti potrebne izmene i dopune jednog zakona.

Ministarka energetike takođe kaže da već ima spreman predlog koje agencije treba ukinuti.

"Mislim da sva ministarstva moraju da pripreme predloge ukidanja ili spajanja državnih agencija. Ministarstvo energetike planira da ugasi Agenciju za energetsku efikasnost, Agenciju za hemikalije, ali i Fond za zaštitu životne sredine", kaže Mihajlović.
Seča... Neki ministri pristali da smanje broj nepotrebnih agencija Seča... Neki ministri pristali da smanje broj nepotrebnih agencija

(old_image)

Agencije za jone i rodnu ravnopravnost

Od 170 raznih agencija ima i onih čije postojanje je toliko smešno da se čovek zapita kako su uopšte i osnovane. Jedna od takvih je i Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, zatim Agencija za pomorsku plovidbu (iako Srbija nema more), ali i Direkcija za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom i Uprava za rodnu ravnopravnost. Ovo su samo neki od primera agencija, uprava i zavoda, a da niko ne zna njihovu ulogu i zadatke.

Izvor: KURIR

Pogledajte još