Privreda spremnija za EU nego država!?

Napredak Srbije na putu ka EU važan je ne samo zbog očekivanog većeg priliva kapitala već, pre svega, zbog usvajanja evropskih standarda i usklađivanja regulative, ocenjeno je na skupu koji je organizovala Erste banka.

Šef sekcije za evropske integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat ocenio je da fokusiranje zemlje samo na dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu nije najbolji pristup jer je jasno da je Srbija napravila napredak i da je to prepoznato, a da li će datum doći nekoliko meseci ranije ili kasnije ne pravi veliku razliku.

On je istakao da EU ima isti pristup prema svim zemljama kandidatima za članstvo, iako postoje primeri gde bilateralni sporovi usporavaju pojedine zemlje na putu evropske integracije, kao u slučaju Makedonije.

Janmat je naveo i da i članice EU i kandidati treba da poštuju iste standarde kvaliteta, da strah od usvajanja evropskih standarda nije opravdan u praksi i da se na dosadašnjim iskustvima pokazalo da napredak zemlje ka Uniji donosi privredi dobro.

Načelnik odeljenja za mala i srednja preduzeća u Ministarstvu finansija i privrede Katarina Jovanović Obradović rekla je da dobijanje datuma za Srbiju znači otvaranje mogućnosti za korišćenje dodatnih sredstava za razvoj privatnog sektora.

Prema njenim rečima, ono što je bitnije od novca jeste menjanje zemlje u pravcu stabilnog i uređenog društva.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić naglasio je da će posle dobijanja datuma kapital biti povoljniji i dostupniji jer to investitorima daje sigurnost, ali se ništa neće dogoditi preko noći.

On je naveo i da su banke u Srbiji izuzetno likvidne, odnosno imaju dosta novca, ali da su postale restriktivnije i traže kvalitetnije zaloge za davanje kredita što je trend u celom svetu.

Carić je rekao i da je bankarski sektor od početka godine smanjio kreditiranje privrede za oko pet odsto, kao i da značajan izazov predstavlja visok nivo problematičnih kredita, koji "vuče" cenu kapitala naviše.

Predstavnici preduzeća ocenili su da je privreda spremnija za ulazak u EU nego sama država, kao i da postoji dosta dobrih projekata, ali da banke zbog svog konzervativnog pristupa ne pružaju preduzećima dovoljnu podršku.

Izvor: B92

Pogledajte još