Nikolić-Jahjaga i istorijski samit

Na svom 18. neformalnom okupljanju predsednici iza zatvorenih vrata razgovaraju o strategiji rasta kako bi region izašao što pre iz ekonomskih i socijalnih problema postkriznog perioda.

Samit na kome učestvuje 20 predsednika, a prvog dana i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, već je označen za istorijski i uspešan.

Prema ocenama analitičara, iako se od tih neformalnih okupljanja ne očekuje mnogo konkretnog, ovaj skup se ocenjuje kao uspešan zato što su prvi put u zemlji koja ne priznaje Kosova za istim stolom predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja ima status gosta.

"Ovo je istorijski prelomni trenutak. Taj ogromni korak je potpuno u skladu s neumornim nastojanjem EU da postignemo trajni mir na Balkanu. Beograd i Priština su pokazali hrabrost duha"
, kazao je Herman van Rompej, u pozdravnom govoru sinoć na otvaranju samita.

Slovački zvaničnici i analitičari naglašavaju da pozivnica ništa ne menja na stavu Slovačke da Kosovo ne priznaje, a predsednik Gašparovič je objasnio da je želeo da uključi Kosovo u dijalog pošto su na samitu tema ekonomski i socijalni problemi koji pogađaju ceo region.

"Za Evropsku uniju i Slovačku dobro je ako srpski predsednik bude razgovarao s kosovskom predsednicom"
, kazao je za današnji SME analitičar Milan Nič.

"Već petu godinu se borimo s posledicama finansijske i dužničke krize koja se tiče cele Evrope. Kakve napore preduzimamo mi u regionu od Baltika do Jadrana? Kako da pojačamo zajedničke napore članica EU i zemalja koje u njoj nisu? Kako da vratimo građanima nadu, elan i poverenje u sistem koji prolazi kroz komplikovani unutrašnji razvoj", najavio je kao temu današnje dve plenarne sednice domaćin samita, slovački predsednik Ivan Gašparovič.

Važan deo samita su i bilateralni susreti koje dogovaraju sami predsednici, ali u najavi nema susreta Nikolića i Jahjage.

Kao glavni domet samita analitičari ocenjuju mogućnost da se čuje glas zemalja koje još nisu u EU o krizi koja je pogodila ceo kontinent.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još