Vulin: Srbija spremna da sprovodi sporazum

"U Njujorku i u Briselu očekujem da napredujemo i da pokažemo da smo spremni da sprovodimo sporazum, da pokažemo da možemo da ga praktično sprovedemo na terenu u svim onim elementima koji su nesporni, u svim elementima za koji su svi preduslovi zadovoljeni", rekao je Vulin Tanjugu pred nastavak razgovora u Briselu i sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu u Njujorku u petak.

"U Njujorku ćemo naravno insistirati na tome da svi postignuti sporazumi, kao što ćemo insistirati i u Briselu, jesu statusno neutralni i da ne mogu odrediti konačni status prostora koji zovemo Kosovo i Metohija", rekao je Vulin.

Rekao je da, što se Brisela tiče, očekuje da će prištinska strana postupiti u skladu i sa željama i međunarodne zajednice i Srbije da se zakon o amnestiji konačno donese i da posle njega mogu da teku sve radnje koje su dogovorene sporazumom.

Premijer Srbije Ivica Dačić će 14. juna govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o stanju na Kosovu.

Dačić, koji boravi u Njujorku, danas će se u sedištu UN na Ist riveru sastati sa generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Kimunom, a pored sastanka sa Banom, imaće i odvojene sastanke sa ambasadorom Rusije u UN Vitalijem Čurkinom i ambasadorom Velike Britanije koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti Lajalom Grantom.

Dijalog Beograda i Prištine o sprovođenju briselskog sporazuma nastavlja se treći dan u Briselu a beogradskom pregovaračkom timu pridružili su se Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Razgovor dva tima sinoć je završen bez izjava za javnost, a ticao se pravosuđa i organizacije lokalnih izbora u srpskim opštinama.

Izvor: Kurir

Pogledajte još