Rođeno mladunče džinovske pande

BANGKOK, 28. maja 2009. (Beta-AFP) - Čuveni par džinovskih pandi iz Tajlanda dobio je mladunče nakon tri godine pokušaja koji su, pored ostalog, podrazumevali poseban režim ishrane, porno filmove i veštačku oplodnju.

Direktor zoo vrta u Čjang Maju Tanapat Pongpamorn saopštio je da je ženka Lin Hui, stara osam godina, u sredu donela na svet malu ženku tešku 200 grama, tri meseca nakon što je veštačkom inseminacijom dobila spermu svog partnera Čuanga Čuanga, starog devet godina. "Reč je o zdravoj ženki", a majka "se dobro brine" o mladunčetu, dodao je.

Lin Huo je 2007. podvrgnuta bezuspešnoj veštačkoj oplodnji, pošto mužjak nije reagovao na svakodnevne seanse na kojima je gledao snimke parenja drugih pandi. Čuang Čuang je takođe podvrgnut dijeti na kojoj je izgubio sedam kilograma. U januaru prošle godine, uprava vrta izrazila je nadu da će neuobičajen hladni talas na severu Tajlanda pomoći paru, koji je 2003. stigao iz Kine. Džinovske pande, poznate po nedostatku libida, ugrožena su životinjska vrsta. Blizu 1.600 pandi živi na slobodi u Kini, a oko 180 se trenutno nalazi u zoo vrtovima širom sveta.

Pogledajte još