Telekom definitivno na prodaju: Tender na jesen

- Međunarodni tender biće, prema planu, raspisan tokom septembra. Zasad među liderima vladajuće koalicije ne postoji saglasnost o tome kuda usmeriti novac od prodaje. Dinkić bi da s tim novcem smanji javni dug, odnosno da vrati deo zaduženja, dok je potpredsednik Vučić da se sa tim novcem pokrene privreda. Veruje se da se ovom privatizacijom može ostvariti prihod od dve milijarde evra - tvrdi izvor “Blica” iz Vlade.

Ono zbog čega se veruje da je firmu bolje prodati nego čekati da se rasproda jesu upravo finansijski rezultati. Neto dobit u 2012. je, naime, gotovo upola niža nego u prethodnoj godini. Prihodi su bili veći 3,5 odsto, ali su zato rashodi rasli po stopi od 6,8 odsto.

Nažalost, u SNS još nisu našli model koji ne bi ličio na nacionalni investicioni plan, od kog su najviše koristi imali političari, a najmanje narod.

U svakom slučaju, očekuje se da se proces privatizacije okonča do kraja ove godine, odnosno da Telekom Srbija od 2014. ima novog vlasnika. Ko će to tačno biti, zasad je nepoznanica. Razgovori koje su do sada vodili saradnici potpredsednika Vučića sa američkim i ruskim partnerima još se tretiraju kao nezvanični. U međuvremenu, napravljeni su kontakti i sa partnerima u Nemačkoj i Austriji, a načelno za saradnju je otvoren i državni nacionalni teleoperater iz Abu Dabija.

- Na prodaju bi bilo ponuđeno svih 100 odsto akcija Telekoma. To znači da bi se udruženo prodale akcije koje danas poseduje država, ali i 20 odsto onih koje su u vlasništvu Telekoma. U paketu bi se našle i deonice na koje imaju pravo građani po Zakonu o besplatnim akcijama (15 odsto), kao i sadašnji i bivši zaposleni u ovoj firmi (ukupno 6,9 odsto) - objašnjava sagovornik “Blica” iz Nemanjine 11.

Inače, akcionari Telekoma će bar prema dosadašnjim najavama, ostati bez dividendi, iako je ova firma završila godinu sa profitom na nivou grupacije (uz matično preduzeće, još šest zavisnih preduzeća) od 12,29 milijardi dinara.

Izvor: Gordana Bulatović za "Blic"

Pogledajte još