Fiskalizacija u zdravstvu zakonska obaveza

BEOGRAD, 28. maja 2009. (Beta) - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je u četvrtak da je fiskalizacija u zdravstvu zakonska obaveza čija je suština opšti javni interes i koja će omogućiti da se precizno zna obim obavljenog posla i količina naplaćenog novca.

"Glavni razlog za uvođenje fiskalnih kasa je precizna evidencija obavljenog posla i količina novca koja je naplaćena za pružanje određenih usluga u državnim i privatnim ustanovama za sve usluge koje se pružaju van obaveznog zdrvstvenog osiguranja", kazao je ministar novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, fiskalizacija predviđa da će pacijent kojem je neophodan pregled specijaliste, a ne dobije ga u roku od mesec dana, moći kod privatnika da obavi taj pregled, a Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RŽO) će mu uz priložen fiskalni račun nadoknaditi novac kojim je platio pregled.

Milosavljević je naveo da se upravo štampaju obrasci u RŽO-u za zdravstveno osiguranje i da bi ta mera trebalo da počne da funkcioniše tokom juna. On je ocenio i da su argumenti koji su mogli da se čuju protiv fiskalizacije tehniče prirode, a ne suštinski.

Pogledajte još