Otkrivena tajna smrti Jurija Gagarina!?

To je otkrio poznati kosmonaut Aleksej Leonov, član državne komisije koja je istraživala Gagarinovu pogibiju. On kaže da Gagarin nije pokušavao da izbegne "strani objekat" kao što je jato ptica ili meteorološki balon, što je bila dosadašnja verzija, već drugi avion koji je leteo isuviše blizu.

Leonov je 20 godina pokušavao da dobije dozvolu da iznese detalje zvanične istrage o smrti Jurija Gagarina i tako razreši misteriju koju su pratile brojne spekulacije o pogibiji prvog kosmonauta.

Kako je rekao Leonov, državna komisija koja je istraživala Gagarinovu smrt utvrdila je da se posada na probnom letu aviona MIG-15UTI, u kojoj su bili Gagarin i instruktor Vladimir Serjogin, pokušala da izbegne avion SU-15, koji se previše približio. Gagarinov avion upao je u kovit i pao na zemlju, a oba pilota su poginula.

"Pilot aviona SU-15 nije poštovao propise spuštajući se na visinu od 450 metara. Znam to jer sam prisustvovao incidentu, a pričao sam i sa drugim svedocima. SU-15 je, dok se spuštao, prišao Gagarinovom avionu na samo 10 do 15 metara, i to u oblacima. Zbog bliskog prolaska Gagarinov avion upao je u kovit brzinom od 750 kilometara na sat i nije mu bilo spasa",
rekao je Leonov za televiziju Raša tudej.

Ipak, ime pilota koji je izazvao Gagarinovu smrt i dalje ostaje tajna. Leonov je dobio odobrenje da ispriča šta se desilo, ali uz uslov da ne otkrije ko je bio pilot aviona SU-15 koji je izazvao nesreću. Jedino što je poznato je da pilot sada ima 80 godina i da je lošeg zdravlja.

Izvor: B92

Pogledajte još