Nastavak suđenja saradnicima Šarića

Suđenje je još u ponedeljak zatvoreno za javnost zbog svedočenja Vukovića tako da se podaci koje on bude izneo u sudnici ne mogu javno objavljivati.

Proces se vodi po šest spojenih optužnica kojima je obuhvaćeno ukupno 39 članova Šarićeve ekipe, mada se na optuženičkoj klupi Specijalnog suda nalazi svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

U postupku je prema navodima tužilaštva ukupno 30 optuženih.

Svedoci saradnici se ne izuzimaju od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. devetorica optuženih je pravosnažno osudjena na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu za šverc kokaina u zamenu za blaže zatvorske kazne i oduzimanje imovine.

Poslednja optužnica podiguta je prošle jeseni, a njom je obuhvaćen i biznismen Rodoljub Radulović zvani Miša Banana zbog krijumčarenja 1.825 kilograma kokaina iz Argentine.

Šarić pregovara s vlastima u Srbiji o predaji?

Odbegli narko bos Darko Šarić pokušava preko svoji prijatelja iz Crne Gore da s vlastima u Srbiji dogovori uslove predaje, piše Blic.

Osim Darka Šarića u bestvu je još 15 optuženih među kojima je i Radulović i njima se sudi u odsustvu jer su u bekstvu i za njima je raspisana interpolova poternica.

Šarićeva grupa počela je da se raspada pre tri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u Urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2.2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića, takđe pripadnika Šarićeve ekipe.

Sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Samo od Labudovića je prema sporazumu, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, trajno oduzeto 550.000 evra pronadjenih u njegovom stanu prilikom pretresa i automobil BMV X6 vredan 50.000 evra.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle tri godine oduzeto je niz nekretnina, luksusznih vila, kuća, stanova, lokala, poloprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Svedoci saradnici u procesima protiv Šarićevog narko klana su Draško Vuković, Radan Adamović, i Nebojša Joksović. I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja , posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

Osim postupka za kokain u Specijalnom sudu je u toku i sudjenje optuženima za pranje novca , koji je Šarićeva grupa stekla krijumčarenjem kokaina.

Na optuženičkoj klupi te ekipe je osam optuzenih jer su dvojica priznala krivicu a Šarić je u bekstvu.

Izvro: B92, Tanjug

Pogledajte još