Na reklamiranje na Fejsbuku u 2012. potrošili smo dva miliona evra

Najveći rast ulaganja zabeležo je marketing na internet pretraživačima – gde Gugl i dalje ima najdominantniju ulogu, a najniži displej oglašavanje, koje uprkos tome i dalje daje najveći doprinos ukupnoj vrednosti tržišta u 2012. godini - preko 50% odsto.

Dva miliona evra uloženo je u oglašavanje na Fejsbuku, 150 hiljada na tržište mobilnog oglašavanja.

Tržišta koje istraživanje Adex 2012 pokriva
Displej oglašavanje, marketing na internet pretraživačima, plaćeni oglasi i listinzi (classifieds), mobilni marketing i ostalo (kontekstualno oglašavanje, marketing na društvenim mrežama, Fejsbuk oglasi, affiliate marketing, marketing sadržaja, imejl i njuzleter marketing, optimizacija za internet pretraživače tj. SEO).

Najveći procenat sredstava u internet oglašavanje u Srbiji uložili su proizvođači robe široke potrošnje (18%) i mobilni operateri (16%) a potom i oni koji se bave internet poslovanjem (11%) i informacionim tehnologijama (11%).

Prema zvaničnom izveštaju o potrošnji na digitalno i interaktivno oglašavanje - Adex 2012, koji na godišnjem nivou objavljuje IAB Europe i IAB Serbia , ukupna vrednost tržišta u Srbiji u 2012. godini procenjena je na 14,3 miliona evra, što predstavlja porast u odnosu na 2011. kada je u onlajn oglašavanje uloženo oko 12,2 miliona evra.

(old_image)
Stopa rasta domaćeg onlajn tržišta je iznad evropskog proseka

J.R.

Pogledajte još