Ipak krivi: Muškarci odgovorni za menopauzu jer biraju mlađe

U svojoj studiji objavljenoj u časopisu „PLOS Computational Biology“, genetičari sa Univerziteta Mekmaster u Hamiltonu kažu da je tendencija muškaraca da biraju mlađe partnerke dovela do toga da plodnost starijim ženama postane suvišna.

Naučnike je dugo intrigiralo zašto je ljudska vrsta jedina u kojoj ženke nisu reproduktivne tokom celog života. Prethodne teorije zasnivale su se uglavnom na “efektu bake“ po kojem žene prestaju da budu plodne u godinama kada postoji mogućnost da neće doživeti da im deca odrastu, ali su spremne da se brinu o deci mlađih žena.

Prema ovoj teoriji, menopauza predstavlja blokadu koja sprečava reprodukciju kod starijih žena. Kanadski istraživači, međutim, tvrde suprotno – da manjak reprodukcije dovodi do menopauze.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Mekmaster je pomoću kompjuterskog modeliranja zaključio da evolucijski odgovor za nastanak menopauze leži u “preferencijalnom parenju“, tj. u činjenici da muškarci svih uzrasta biraju mlađe žene za partnerke. To znači da za starije žene više “nema svrhe“ da ostanu plodne.

Profesor Rama Sing, evolucijski genetičar i vođa istraživanja, kazao je da je plodnost starijih žena obezvređena činjenicom da muškarci biraju mlađe partnerke.

О tome ima dokaza u ljudskoj istoriji. Uvek je postojala naklonost prema mlađim ženama“, kazao je on za Bi-Bi-Si, dodajući da su on i njegove kolege analizirali ljudski razvoj unazad hiljadama godina, ne obazirući se na postojeće društvene obrasce.

U Velikoj Britaniji, žene prosečno ulaze u menopauzu sa 52 godine, premda je njihov životni vek 30 godina duži. Profesor Sing veruje da bi produženi životni vek i sve kasnije rađanje mogli da dovedu do odgađanja menopauze.

„Društveni sistem se menja. Jedan broj žena zasniva porodicu kasnije zbog obrazovanja i karijere“, rekao je Sing, dodajući da bi taj trend mogao da dovede do toga da žene ulaze sve kasnije u menopauzu, te da bi, evolucijski, ti geni prešli na njihove ćerke.

Izvor: Tanjug via Dnevnik.rs

Pogledajte još