Poplavljena četiri vikend naselja kod Bezdana (VIDEO)

U Apatinu je ugroženo vikend naselje Vagoni, a pripremljene su vreće sa peskom i organizovano je dežurstvo, pripremljeni su vozila i mehanizacija, dok je jedinica civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom u Apatinu u stanju pripravnosti.

U opštini Beočin ugrožena su naselja Susek, Banoštor, Čerević i Dunav naselje.

U Susaku je evakuisana jedna starija osoba iz ugroženog domaćinstva, poplavljeno je 50 vikendica, a delimično je poplavljeno 51 ekonomsko dvorište.

U Banaštoru nema poplavljenih objekata, nasipom se štiti osam stambenih objekata i jedna trafo stanica, a voda se ispumpava kod jedne kuće.

U Čereviću je ugroženo oko 20 kuća, a u četiri je poplavljeno prizemlje i evakuisana je jedna petočlana porodica.

Nasipom se štite tri kuće, a prekinut je put drugog reda 116 na kojem se na čestii mesta izlila voda.

U Starom Slankamenu ugrožena je specijalna bolnica i dve ulice u kojima se nalazi 21 stambeni objekat i evakuisane su dve starije osobe iz prizemlja na više spratove.

Postavljene su dve brane od po 25 metara u blizini bolnice i dve stavljene u pripravnost, a postavljeno je i šest vatrogasnih pumpi za ispumpavanje vode u bolnici.

Oko bolnice postavljaju se džakovi i njihovo povezivanje sa postavljenim branama.

"Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti i spremni", ističe se u saopštenju MUP.

"Neće biti veće štete"

Načelnik Sektora Predrag Marić je juče posetio područja ugrožena visokim vodostajem Dunava i razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave.

Obavljena je i smotra timova za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije koji su iz Niša i Kraljeva premešteni na ugrožena mesta, kao i opreme za odbranu od poplava.

Prema njegovim rečima, u narednih deset do petnaest dana očekuje se smirivanje situacije, da se Dunav vrati u svoje korito i da u Srbiji neće biti veće štete, kao što se desilo državama u gornjem toku Dunava.

Puzović je naglasio da se mere redovne odbrane od poplava sprovode u Smederevu i da su jutros uvedene na području Negotina i Starog Kostolca.

"Vodostaj u Smederevu na kvoti 620, a redovna odbrana se sprovodi pri nivoima od 600 do 700. Nema velike opasnosti i očekujemo da će vrh talasa biti na koti 650 do 660. Sve službe su na terenu, ljudi su budni, vrši se koordinacija sa sektorom za vanredne situacije", naglasio je Puzović .

On je dodao da se odbrana od poplava ne završava vraćanjem Dunava u korito, već da se nakon toga moraju obići svi objekti, da se vidi koje su to kritične deonice i da se pronađe novac za njihovo ojačavanje.

"Ovog trenutka radimo planove za narednih pet godina, očekujemo novi aranžman sa Svetskom bankom, gde će se odobriti nova sredstva za izgradnju zaštitnih sistema u Srbiji. Pripremili smo petnaestak projekata", zaključio je Puzović.

Gejzir u Sremskoj Kamenici

Svaki put kada vodostaj Dunava poraste njima se izliju atmosferske vode, kažu meštani. Juče se pojavio se i pravi gejzir, a JGSP Novi Sad je zbog vode izmenio trasu.

Iz gradske uprave apeluju na Novosađane da bi, ako budu imali problem sa podzemnim vodama, trebalo da se obrate gradskoj upravi za vanredne situacije. Kako se navodi u saopštenju, potrebno je pozvati broj 021/4807-925 ili se javiti imejlom na adresu kontaktcentar@pozovinovisad.rs. Građanima je, takođe, na raspolaganju i broj telefona operativnog centra Uprave za vanredne situacije u gradu - 1985.

Situacija u Bačkoj Palanci je pod kontrolom.

Vrh vodenog talasa u Apatinu je dostigao 818 centimetara. Od sutra se očekuje pad vodostaja, pa nadležni poručuju da nema razloga za paniku.

U Čereviću poplavljeno više od 70 domaćinstava. U Starom Slankamenu, naselju u opštini Inđija, za sada situacija nije alarmanta a voda se izlila na puteve u nižim delovima sela.

Sam grad Novi Sad nije ugrožen visokim vodostajem izjavio je za emisiju Razglednice gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i poručio da je u stalnom obilasku nebranjenih zona, jer se građani koji žive u tim delovima, svakodnevno obraćaju gradu za pomoć.

(Izvor: RTV, Tanjug, Beta)

Pogledajte još