Todorić preuzeo Merkator!

Agrokor je potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12% deonica Poslovnog sistema Merkator d.d. s vlasničkim Konzorcijumom od 12 prodavaca, saopšteno je iz tog koncerna.

Agrokor će za deonicu Merkatora platiti 120 evra, pod uslovima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 miliona evra za 53,12% deonica Mercatora odnosno 452 miliona evra za 100%-tni udeo u kompaniji, navodi se u saopštenju.

Realizacijom ugovora, zajedno s Merkatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi evra i zapošljavaće 60 hiljada ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenih, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih, tako će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kažu iz ove komapnije.

Prilikom potpisivanja ugovora Ivica Todorić, predsednik Agrokor koncerna, rekao je:

"Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorcijumu Merkatora, koji su odlučili da nam ukažu poverenje i daju priliku da zajedno s Merkatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo produktivnost poslovanja i očuvamo zaposlenost kao i da unapredimo konkurentnost u regionu i šire, na tržištu EU. Čestitao bih zaposlenima Agrokor koncerna koji su svojim poslovnim iskustvom, motivisanošću, razvojnim ambicijama, a posebno vizijom stvorili temelje za istorijske iskorake".

Poslednja dva - tri dana odigravala se prava poslovna drama u vidu Agrokorovih pokušaja preuzimanja Merkatora, piše Večernji list.

Drugi najveći deoničar, Nova ljubljanska banka sa 10,75 odsto deonica prekjuče se pridružila grupi deoničara koji su već pristali na prodaju Agrokoru, pa je za svoju odluku zatražila saglasnost Nadzornog odbora.

Danas je održan i Nadzorni odbor Pivovarne Laško, koja drži 8,43 odsto deonica Merkatora. Osim Pivovarne odluku o prodaji potvrdili su i Hipo banka, Union, Radenska...

Time su završene višegodišnje dileme Slovenaca o prodaji najvećeg trgovinskog lanca Todoriću koji je poboljšao svoju ponudu za još deset evra po deonici, što je cenu celog Merkatora podiglo 40 miliona evra, te je tako ukupno dostigla 450 miliona evra, piše Večernji.

Poznato je i da je Merkatorov dug pozamašan i da trenutno iznosi oko 1,1 milijardu evra, podseća se u tekstu zagrebačkog dnevnika. Zato je jasno da Ivica Todorić pre transakcije mora da garantuje rešavanje odnosa Merkatora s kreditorima, jer nakon promene vlasništva poverioci u znatnoj meri imaju pravo da zatraže trenutnu naplatu, piše Večernji.

Ne ulazeći u to šta će sve Ivica Todorić dobiti s Merkatorom, a što bi sve mogao da rizikuje, Večernji list ocenjuje da se načelno može reći da konačni zaokret u toj višegodišnjoj sagi ima tri ključna pitanja s istovremenim izuzetnim poslovnim i simboličkim značenjem.

Prvo, veličina Agrokorove akvizicije tolika je da predstavlja poslovni događaj epskih razmera za naš region, pa čak celu srednju i istočnu Evropu. Biće stvorena kompanija sa blizu milijardu evra ukupnog godišnjeg prihoda i više od 60.000 zaposlenih. Biće to najveća sektorska kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, te osma najveća ukupno.

Drugo, Agrokorova akvizicija predstavljaće pobedu biznisa i privatne inicijative nad pričama o “strateškim” nacionalnim interesima, nad političkim uticajima i običnim politikantstvom. Dugogodišnje opiranje slovenačke politike i politički kontrolisanih deoničara Merkatora prodaji Agrokoru dovelo je Slovence u vrlo neugodnu situaciju da moraju da prihvate ukupno gledano oko 400 miliona evra manje vrednu ponudu nego lani.

To sve govori o štetnosti političkih uticaja na interese onih koje je ta politika štitila. A da je na kraju presudio biznis, može se videti iz podatka da je odluku o prodaji donelo ukupno 12 kompanija. U njihovim nadzornim odborima i upravama o tome je razgovaralo 130 ljudi.

Treće, Agrokorovo preuzimanje Merkatora treba da pokaže da će biti stvorena ne samo veća nego i konkurentnija kompanija. Agrokor želi, ali tek mora da dokaže da zaista više vredi s Merkatorom nego bez njega. Dakle, ovo preuzimanje veliki je test koji bi mogao da pokrene lanac akvizicija, spajanja ili stvaranja poslovnih saveza.

Ovo poslednje pitanje zapravo je pitanje svih pitanja. Ivica Todorić, najveći i dosad najuspješniji hrvatski preduzetnik, nalazi se pred najvećim izazovom: kako od posrnulog Merkatorovog poslovanja stvoriti uspešniji zajednički biznis.

Hoće li biti teže izlečiti Merkator nego što ga je bilo preuzeti, pita se Večernji list.

(Izvor: Večernji list, B92)

Pogledajte još